ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία 16 βουλευτών της ΝΔ για «αφανισμό των αποθεματικών στο ΕΤΕΑ»

Καταγγελία 16 βουλευτών της ΝΔ για «αφανισμό των αποθεματικών στο ΕΤΕΑ»

Για αφανισμό των αποθεματικών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για να πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου, κάνουν λόγο σε ερώτησή τους προς τον Γ. Κατρούγκαλο, 16 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον Β. Οικονόμου και συνυπογράφοντες τον Αδ. Γεωργιάδη και τον πρ. υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Όπως αναφέρουν – επικαλούμενοι δημοσιογραφικές πηγές – η διοίκηση του ΕΤΕΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην ρευστοποίηση ομολόγων 90 εκ. ευρώ στην ονομαστική τους αξία – σε συνέχεια της ρευστοποίησης ομολόγων 50 εκ. ευρώ προ δύο μηνών – με σκοπό να συμπληρωθεί το έλλειμμα από τα 280 εκ. που υπολείπονται κάθε μήνα για την πληρωμή 1 εκ. 100.000 δικαιούχων επικουρικών συντάξεων για τον Μάρτιο.

Οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλουν πως πρόκειται για ενέργεια η οποία πλήττει καίρια τους σημερινούς και τους αυριανούς συνταξιούχους, χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημα της μηνιαίας εξεύρεσης συντάξεων τεσσάρων μηνών και χωρίς καν να υπολογίζονται οι 135.000 συντάξεις που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλούνται οι ερωτώντες βουλευτές, το Ταμείο έχει ατύπως προτείνει στο υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 6% έως 8% για όλους από το πρώτο ευρώ.

Κατόπιν αυτών, γίνεται λόγος όχι μόνον για άτυπη κήρυξη στάσης πληρωμών από το ΕΤΕΑ (αφού δεν δύνανται να καταβάλλουν συντάξεις παρά μόνο με την πώληση ομολόγων από τα αποθεματικά) αλλά και για «ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες της Διοίκησης και των μελών του ΔΣ», αφού ρευστοποιεί τα αποθεματικά του Ταμείου σε σαφώς μικρότερες τιμές, «ζημιώνοντας την περιουσία των ασφαλισμένων».