ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση Γεννηματά για συντονισμό Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού

Πρόταση Γεννηματά για συντονισμό Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού

Σε δύο βασικές αποφάσεις κατέληξε χθες το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Πρώτον, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης των περιφερειακών οργάνων (έχουν ήδη καθυστερήσει 20 μέρες) και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς την προγραμματική συνδιάσκεψη, η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ώς τις 20 Μαΐου. Δεύτερον, να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για ανασυγκρότηση του χώρου. Επί τούτω, αποφασίστηκε να κατατεθεί προς το Ποτάμι και επισήμως η πρόταση για συντονισμό δράσεων των δύο Κ.Ο. και να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή με εκπροσώπους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) και εκπροσώπους από όλες τις δυνάμεις του χώρου (κόμματα, κινήσεις, ομίλους, δίκτυα, προσωπικότητες). Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η κ. Φώφη Γεννηματά είπε στους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση του οργάνου ότι θα αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες για επικοινωνία με όλους όσοι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, ανάμεσα στους οποίους και με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν ουσιαστικά και δίχως υπεκφυγές. Σημειώνεται ότι πίεση σε αυτή την κατεύθυνση και προς τις δύο πλευρές υπάρχει από τις «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», από όπου χθες ανακοινώθηκε ότι «οι προτάσεις της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη για διάλογο και σύγκλιση των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της χώρας δημιουργούν μια νέα βάση για την υπέρβαση του κατακερματισμού του μεσαίου χώρου».

Από τη Δημ. Συμπαράταξη εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, κατά την ευρωτουρκική σύνοδο των Βρυξελλών, αλλά και τις διμερείς επαφές στη Σμύρνη. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν υποχρέωση, κατηγορηματικά και σθεναρά, να τονίζουν και να αναδεικνύουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Δεν είναι παρατηρητές, όπως δυστυχώς έκαναν χθες και μάλιστα σε μείζονα εθνικά θέματα. Οφείλουν δε να πορευτούν χωρίς συμψηφισμούς, υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, σύμφωνα με την εθνική γραμμή. Οπως επίσης έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον χαμηλοί τόνοι σε επικοινωνιακές κινήσεις την ώρα που εντείνονται φαινόμενα φίμωσης στον Τύπο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Δημ. Συμπαράταξης.

Από τη Χαρ. Τρικούπη απευθύνουν, παράλληλα, πρόσκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ειδομένη που κάθε μέρα γίνεται χειρότερη. «Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες δεν μπορεί πια να κρύψει την κυβερνητική ανευθυνότητα και την απουσία του κράτους. Οι ευθύνες έχουν την υπογραφή τους», τονίζουν από τη Δημ. Συμπαράταξη. Επίσης, τονίζουν ότι η Τουρκία οφείλει να αναλάβει ευθύνες και δεσμεύσεις για τις προσφυγικές ροές, αλλά και οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «δεν μπορούν να καταστούν όμηροι των παζαριών, των σχεδίων, των αδιεξόδων και της διπλής στρατηγικής της Τουρκίας».