ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αγκυρα για τις επαναπροωθήσεις

Η Αγκυρα για τις επαναπροωθήσεις

Κάθε περίπτωση επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που ήδη βρίσκονται στα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια απέκλεισε με χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Βολκάν Μποζκίρ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. Ο κ. Μποζκίρ δήλωσε χθες ότι πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, δεν θα περιλαμβάνει και όσους βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, εν ολίγοις δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα αφορά μόνον όσους μετακινηθούν μετά την ημερομηνία που θα προσδιορισθεί.

Ο κ. Μποζκίρ ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός και ως προς τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτός δεν θα μετριέται σε εκατομμύρια αλλά σε κάποιες χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες.

Ο κ. Μποζκίρ είπε, επίσης, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει, όπως συμφωνήθηκε, στην άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ε.Ε. μέχρι την 1η Μαΐου. Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι ουδείς μπορεί να προδικάσει την οριστική συμφωνία που θα συνομολογηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ως εκ τούτου κάθε εικασία για το περιεχόμενο και τις προβλέψεις της πρέπει να θεωρείται πρώιμη. Και πρόσθεταν ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επικυρώθηκε ήδη το σύμφωνο επανεισδοχής με πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις που, μετά και τις υπογραφές των κ. Αλ. Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι σε ισχύ.