ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα προς ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια

Αίτημα προς ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια

Αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια προς την αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε η Ελλάδα.

Κατά τις επαφές που είχε σήμερα το πρωί η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ με τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, κατετέθη το σχετικό αίτημα, ενώ όπως δήλωσε η κ. Νούλαντ αναζητείται τρόπος οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Η κ. Νούλαντ συναντήθηκε και με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δ. Παρασκευόπουλο και απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν είχε επαφές σε υψηλότερο επίπεδο, απάντησε ότι το ταξίδι της προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή, ενώ «ο υπουργός είχε ένα άλλο ραντεβού σήμερα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψή της στην Ειδομένη «έγινε για να αναδειχθεί η αμερικανική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ώστε να καταλάβουμε καλύτερα και πώς μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι».

«Επισκέφτηκα και τα Διαβατά, το στρατόπεδο είναι πραγματικά υπόδειγμα για το πώς πρέπει να είναι και τα άλλα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα», ανέφερε ακόμη, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι οι Ελληνες είναι πάρα πολύ γενναιόδωροι και βοηθούν τους πρόσφυγες, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα οι προετοιμασίες.

«Συζητήσαμε και για τα οικονομικά στο γραφείο του πρωθυπουργού και η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την αξιολόγηση. Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους», υπογράμμισε ακόμη, ενώ επισήμανε ότι δεν έγιναν συζητήσεις για το Σκοπιανό, καθώς, όπως είπε, δεν είναι αυτό το θέμα της επίσκεψής της.

Παράλληλα, συνάντηση με την Νάνσι Τζάκσον, υφυπουργό των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και προσφύγων, είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ενημερώθηκε από τον κ. Βίτσα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, ενώ η ίδια, η οποία προηγουμένως είχε επισκεφθεί κέντρα φιλοξενίας, εκφράστηκε θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ελληνικές αρχές.