ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολη η σύμπλευση Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ

Δύσκολη η σύμπλευση Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ

Στα δημοσιογραφικά mail πηγαινοέρχεται εσχάτως μια φωτογραφία του κ. Ν. Μπίστη, με την εξής συνοδευτική φράση που υποτίθεται ότι λέει ο ίδιος: «Μήπως έχεις πέντε λεπτά να σου μιλήσω για την Κεντροαριστερά;». Το κόνσεπτ είναι δημοσιογραφικό αστείο, όχι βέβαια γιατί απεικονίζει τον κ. Μπίστη. Αλλά γιατί το θέμα Κεντροαριστερά έχει γίνει τόσο πληκτικό, που κανείς δεν θέλει να σπαταλήσει όχι πέντε αλλά ούτε μισό λεπτό για να το συζητήσει.

Το mail με τον κ. Μπίστη δεν επελέγη τυχαία ως πρόλογος. Είναι μάλλον η πιο γλαφυρή, και σίγουρα η πιο πειστική εξήγηση των λόγων που και η τελευταία προσπάθεια συνένωσης της Κεντροαριστεράς, δηλαδή η πολυσυζητημένη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και Ποταμίου, φαίνεται να οδηγείται σε ναυάγιο.

Τα πράγματα είναι απλά. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης έχει συνειδητοποιήσει πόσο απεχθής ακούγεται πλέον στους πολίτες ακόμη και ο όρος Κεντροαριστερά, εξ ου και τον έχει αφαιρέσει από το λεξιλόγιό του. Αυτοπροσδιορίζει το κόμμα του στο Κέντρο και μάλιστα προτάσσοντας το αμιγώς μεταρρυθμιστικό του προφίλ. Επιπλέον φέρεται να υιοθετεί και μια μνημειώδη φράση του Ηλία Ηλιού. Οτι στην πολιτική «σπανίως ένα και ένα κάνουν δύο, και συνηθέστερα αθροίζουν ένα και ενίοτε μηδέν». Με άλλα λόγια, και όπως ομολογούν κατ’ ιδίαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, ο ίδιος θεωρεί ότι οποιαδήποτε συνεργασία του με την κ. Γεννηματά θα είναι η επιτομή της αυτοακύρωσης των λόγων που δημιούργησε το Ποτάμι. Εξ ου και προσφάτως είπε «προτιμώ 1.000 φορές να χάσω μόνος μου το στοίχημα, παρά να συντριβώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

Αντιθέτως, η κ. Γεννηματά είναι προφανές πλέον ότι βλέπει την πολιτική της σωτηρία μέσω του Ποταμιού. Ξέρει ότι με το σημερινό της στελεχικό δυναμικό και την ανύπαρκτη εκλογικά ΔΗΜΑΡ στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ελπίζει σε επανάληψη του 6% που έλαβε τον Σεπτέμβριο, ενώ ανησυχεί βέβαια για το χειρότερο σενάριο. Την αποχώρηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είναι πια εμφανές ότι θεωρεί μόνη λύση για τη χώρα μια κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τη Ν.Δ. και καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξακολουθεί να φλερτάρει η κ. Γεννηματά. Γι’ αυτό και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί διακαώς (και ανομολόγητα) τη σύμπραξη με το Ποτάμι, προσβλέποντας να ανανεώσει την εικόνα της με 5-10 στελέχη ακόμη και από την επιτροπή διαλόγου του κ. Θεοδωράκη. Αλλωστε το απώτερο σχέδιό της δεν το κρύβει.

Επιδιώκει, αφού γίνει η σύμπραξη με το Ποτάμι, να επανεκλεγεί πρόεδρος από τη βάση των δύο κομμάτων, προσβλέποντας στη νίκη της από τη σκληρή κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Ολα τούτα, ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης τα έχει αντιληφθεί, εξ ου και κάνει κλεφτοπόλεμο με την κ. Γεννηματά. Την καλεί πρώτα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις που ξέρει ότι διστάζει –όπως στην απόλυση των ανίκανων δημοσίων υπαλλήλων και στον χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας– και μετά να αρχίσει η συζήτηση για την όποια συνεργασία των κομμάτων. Ο κ. Θεοδωράκης μοιάζει να ποντάρει στο 7% που άθροισαν το 2012 τα τρία τότε μεταρρυθμιστικά κόμματα (Δράση, ΔΗΞΑΝ και η κ. Μπακογιάννη). Εκτιμά ότι κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα εξαναγκασθεί σε αμφίσημες θέσεις για να εκπροσωπεί την… όλη Ν.Δ. Το σχέδιό του, ωστόσο, επί του παρόντος δεν του βγαίνει. Το Ποτάμι σε πολλές δημοσκοπήσεις είναι όχι μόνο πίσω από το ΠΑΣΟΚ αλλά και εκτός Bουλής στις επόμενες εκλογές…