ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επιδιώξεις της κάθε πλευράς

Οι επιδιώξεις της κάθε πλευράς

Μπορεί να κλείσει η συμφωνία και να ψηφιστεί έως τις 21 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Εurogroup; Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό με απόλυτη βεβαιότητα. Αυτό, όμως, που απαντούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι «πρέπει να γίνουν όλα μέχρι τότε». Εκτίμηση με την οποία φαίνεται να συμφωνούν πλέον όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, κάθε μία πλευρά έχει τις δικές της προτεραιότητες στη διαδικασία του ελέγχου. Τα δύσκολα θέματα είναι γνωστά: κάλυψη δημοσιονομικού κενού έως το 2018, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος, δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Κοινός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες να έχουν συμφωνήσει για το τι πρέπει να γίνει στα παραπάνω ζητήματα. Οπως, ωστόσο, επισημαίνουν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. «Συμφωνία επί του προγράμματος και των μέτρων είναι πιθανή σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να γίνουν όλα τα άλλα βήματα και να φθάσουμε σε εκταμιεύσεις δόσεων», εκτιμούν άλλα στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μία από τις παραπάνω πλευρές έχει τις δικές της επιδιώξεις στη διαπραγμάτευση, και αυτό ίσως να δημιουργήσει καθυστερήσεις. Ειδικότερα:

• ΔΝΤ: Πρόκειται για τον θεσμό με την πιο σκληρή στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη διαμηνύσει ότι η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Δηλαδή, με το «καλημέρα» ζήτησε περισσότερα μέτρα στο ασφαλιστικό από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν. Επί της ουσίας, το ασφαλιστικό, το φορολογικό (με έμφαση κυρίως στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) και γενικότερα το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού είναι τα ζητήματα που ενδιαφέρουν περισσότερο το Ταμείο. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν θεωρεί σημαντικά και τα υπόλοιπα, και ιδίως το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, η προσέγγιση του ΔΝΤ είναι κυρίως «λογιστική», υπό την έννοια ότι θέλει από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν «να βγαίνουν οι αριθμοί».

• Κομισιόν: Το ασφαλιστικό είναι ίσως η νούμερο 1 προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαφορά με το ΔΝΤ είναι ότι η Επιτροπή βλέπει το θέμα περισσότερο ως παρέμβαση με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα παρά με βραχυπρόθεσμο και ταμειακό ορίζοντα, όπως δίνει έμφαση το ΔΝΤ. Γι’ αυτό και οι ελληνικές προτάσεις βρίσκουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας. Στην ατζέντα της Κομισιόν σε υψηλή θέση βρίσκεται και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού. Ομως, οι εκτιμήσεις της είναι κοντά με τις ελληνικές, ενώ είναι «ανοικτή» ως προς το ενδεχόμενο να υπάρχει ρήτρα μη εφαρμογής των νέων μέτρων αν στην πορεία των ετών αποδειχθεί ότι δεν χρειάζονται.

• Eurogroup: Οι χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, αλλά όχι και μοναδική, έχουν καταστήσει σαφές ότι, για να κλείσει ο έλεγχος, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί και να έχει καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τον σχετικό νόμο, για τον οποίο υπάρχουν εντατικές διαβουλεύσεις αυτές τις ημέρες.

• ΕΚΤ: Οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Η ΕΚΤ προτάσσει, σε σχέση με τους άλλους θεσμούς, αυτό το ζήτημα, και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα.

• Η κυβέρνηση θέλει να γίνουν όλα, αλλά με έναν πιο ήπιο τρόπο από εκείνον που προτείνουν οι δανειστές, και κυρίως το ΔΝΤ. «Δεν μπορεί να διαχωριστεί ο έλεγχος», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ και παράγοντες των δανειστών απορρίπτουν τα σενάρια περί «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης.