ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποψη: Γιατί βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο

Αποψη: Γιατί βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο

Ξεπερνώντας μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η Κύπρος πέτυχε να ανακάμψει έπειτα από τρία χρόνια δραστικών μεταρρυθμίσεων, αναδιάρθρωσης τραπεζών και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μετά την απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το bail-in ως θεραπεία για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο, πολύ λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι τρία χρόνια αργότερα η Κύπρος θα είχε μια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,6%, έναν σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,5%, μια σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους, έναν επαρκώς κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα και ότι η χώρα δεν θα χρειαζόταν να ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης. Η Κύπρος χαρακτηρίζεται τώρα πρότυπο οικονομικής μεταρρύθμισης και εξυγίανσης.

Το κλειδί της επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι η Κύπρος κατάφερε να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε μια ευκαιρία να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και να διορθωθούν μακροπρόθεσμες αδυναμίες και στρεβλώσεις και να οικοδομήσει εκ νέου μια ισχυρή οικονομία στηριζόμενη πάνω σε στέρεες βάσεις. Αυτό δεν έγινε με αύξηση των φόρων, αλλά, αντιθέτως, με περικοπή των δημοσίων δαπανών, «πάγωμα» νέων προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και εξορθολογισμό των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας μέσω μιας πλήρους μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Η υφιστάμενη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αδειοδοτήσεων συμπεριλαμβάνει τα λιμάνια, τη δημιουργία καζίνο, νέων μαρίνων, το κρατικό λαχείο και εν μέρει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Μέσω της αναδιάρθρωσης, έχουμε έναν μικρότερο αλλά πολύ πιο υγιή τραπεζικό τομέα, ο οποίος λειτουργεί υπό αυστηρότερη εποπτεία και επίβλεψη. Με ισχυρή ανακεφαλαιοποίηση, η οποία έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω ξένων επενδύσεων, και με νέα διοίκηση στις περισσότερες από τις κυπριακές τράπεζες, δικαίως μπορούμε να λέμε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα. Εξίσου σημαντικός, αν όχι περισσότερο, είναι ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός του επιχειρηματικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν στηρίζεται πλέον σε έναν υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα ούτε στις υψηλές ξένες καταθέσεις.

Παρά τα άλματα προόδου, σίγουρα οι προκλήσεις παραμένουν, όπως η υψηλή ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Συνεχίζοντας αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις, είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε τις εναπομείνασες προκλήσεις. Η Κύπρος τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποδείξει ότι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, ότι η οικονομία της είναι ανθεκτική, ότι έχει την ικανότητα να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια σταθερή οικονομία και να είναι ένα αξιόπιστο μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ήταν αναμφίβολα προϊόν στενής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων και πάνω απ’ όλα του κυπριακού λαού. Αυτή η συλλογική προσπάθεια θα συνεχιστεί. Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης δεν είναι το τέλος του δρόμου για την Κύπρο, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχιση των σχεδιασμών μας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις.

* Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.