ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα-καταυλισμός»

ΝΔ: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα-καταυλισμός»

Την υιοθέτηση και αποτρεπτικών πολιτικών απέναντι στις ανεξέλεγκτες, όπως αποδεικνύεται, ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία ζητεί η Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες ώστε η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. να καταλήξει σε σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής πίεσης. «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ. μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου διαχείρισης κρίσεων, το οποίο συνεκάλεσε εκτάκτως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Ειδομένη. «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης, ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα-καταυλισμός», προσθέτει η Ν.Δ., που εμφανώς προχωρεί σε σκλήρυνση της στάσης της, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει, επί της ουσίας, και άλλους πρόσφυγες.

Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. επικεντρώνει, επί του παρόντος, τον σχολιασμό της στο ανθρωπιστικό κομμάτι, είναι σαφές ότι διευρύνει την κριτική της χαρακτηρίζοντας την Ειδομένη «απόδειξη μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης, που δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες ούτε την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα-καταυλισμό».

Οπως προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών γραφείων, η ανησυχία των επιτελών της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, στο de facto κλείσιμο των προς Βορράν συνόρων της χώρας. Δεύτερον, στη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια καθώς ούτε η Αγκυρα δείχνει διάθεση ελέγχου των διακινητών ούτε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ έχει αποδώσει. Τρίτον, στο εύρος των ανοιχτών θεμάτων, από την απροθυμία ευρωπαϊκών χωρών να παραχωρήσουν το καθεστώς visa waiver στην Αγκυρα μέχρι το βέτο της Λευκωσίας στην επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, που ουσιαστικά καθιστούν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο εγκλωβισμός ολοένα και περισσότερων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, οι οποίοι σύμφωνα με αρμόδιους υπουργούς ενδεχομένως θα φτάσουν έως και τις 150.000», σημειώνει η Ν.Δ., στελέχη της οποίας κάνουν λόγο για τον κίνδυνο τριπλής κρίσης: οικονομικής, προσφυγικής – μεταναστευτικής και, πλέον, διπλωματικής, στον απόηχο της έντασης με τα Σκόπια και της πιθανής αντιπαράθεσης με την Αγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη εκτάκτως χθες στο, κατά τους «γαλάζιους», κολαστήριο της Ειδομένης, κάνοντας λόγο για «γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας συνολικά». Ο πρόεδρος της Ν.Δ., συνομιλητές του οποίου περιέγραφαν ότι είχε υποστεί ισχυρό σοκ από όσα είδε στην Ειδομένη, δεν θέλησε να λάβει θέση για το περιστατικό με την έξοδο χιλιάδων μεταναστών προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης των ερευνών για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα φυλλάδια που κινητοποίησαν τους πρόσφυγες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πλήρη απουσία του κράτους («συνάντησα μόνον έναν γιατρό από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω», ανέφερε) και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα σχέδιο μεταφοράς των προσφύγων σε δομές με στοιχειώδεις υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.

Πάντως, ακόμη και πριν από τη χθεσινοβραδινή αυστηρή ανακοίνωση της Ν.Δ., η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε σπεύσει να ειρωνευτεί την «επίδειξη ευαισθησίας» του κ. Μητσοτάκη και να επαναφέρει την πάγια επιχειρηματολογία της ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού.