ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλά τα «αγκάθια» στη Σύνοδο Ε.Ε.

Πολλά τα «αγκάθια» στη Σύνοδο Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με εντάσεις και πολλά ερωτήματα θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα κληθούν οι 28 ηγέτες να αποφασίσουν τι παραχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν στην Τουρκία ώστε να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Ενδεικτικό του πόσο πιεσμένος χρονικά βρίσκεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ, είναι ότι η επιστολή που συνήθως στέλνει στους ηγέτες μερικές μέρες πριν από τη Σύνοδο με τα θέματα προς συζήτηση στάλθηκε μόλις χθες το απόγευμα. Ο κ. Τουσκ επέστρεψε χθες από την επίσκεψή του στη Λευκωσία και την Αγκυρα χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία, αφού την Τρίτη το βράδυ και δίπλα στον κ. Νταβούτογλου δήλωνε πως «είναι ξεκάθαρο πως ακόμα υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά να γίνει».

Συγχρόνως χθες το απόγευμα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαπραγματεύονταν για ώρες το προσχέδιο συμφωνίας που θα αποτελέσει βάση προς συζήτηση σήμερα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το ποια θα είναι τα «αγκάθια» στη σύνοδο. Από τη μια οι Κύπριοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι βασικό πρόβλημα θα προκύψει με το τουρκικό αίτημα για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Η Κύπρος έχει παγώσει 5 ενταξιακά κεφάλαια από το 2009 και αυτά τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι που ζητεί και η Τουρκία να ανοίξουν. Για τη Λευκωσία η Αγκυρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που δεν είναι άλλες από την τήρηση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας, δηλαδή άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Ο φόβος της κυπριακής πλευράς είναι να βρεθεί ο κ. Αναστασιάδης μόνος του αντιμέτωπος με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, τα οποία παρόλο που και τα ίδια μπορεί να έχουν ενστάσεις «κρύβονται» πίσω από τις κυπριακές.

Ο κ. Τουσκ στην επιστολή του συνδέει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί ξανά ένας τρόπος να ενεργοποιηθούν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, και όχι μόνο μέσα από τη μετανάστευση, αλλά υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο «αγκάθι», η επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής βίζας για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Η Τουρκία έχει ζητήσει έως τον Ιούνιο να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης αλλά όρος από την Κομισιόν είναι να ικανοποιήσει τα 72 προαπαιτούμενα που της έχουν επιβληθεί. Από το 2009 έχει ικανοποιήσει μόλις 37 και τις απομένουν άλλα 35 που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούνιο. Η Γαλλία αλλά και η Αυστρία αναμένονται να είναι οι πιο σκληρές σε αυτόν τον όρο, καθώς δεν θέλουν να δοθεί κανένα περιθώριο ευελιξίας στην Τουρκία.

Τρίτο πρόβλημα στη συμφωνία είναι το νομικό της πλαίσιο. Μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων αμφέβαλε κατά πόσο η συμφωνία ως προς το σκέλος της επανεγκατάστασης είναι νόμιμη, δηλαδή κατά πόσο είναι σύμφωνο με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους ότι για κάθε Σύρο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. απευθείας από την Τουρκία.

Καινούργιες οδοί

Στην επιστολή του ο κ. Τουσκ στους 28 ηγέτες πριν από τη Σύνοδο τονίζει και άλλο ένα σημείο που μπορεί να είναι δύσκολο στη σημερινή συζήτηση και αυτό είναι πώς θα βρεθούν τρόποι για να αποφευχθούν καινούργιες οδοί μεταναστών από την Τουρκία στην Ε.Ε. Συγχρόνως ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την πρακτική εφαρμογή των επιστροφών μέσα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και αν χρειαστεί με περαιτέρω απευθείας βοήθεια από τα κράτη -μέλη», καθώς και ότι η πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας που το βάρος της θα πέσει στην Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολη.