ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματα: «Ο Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή»

Γεννηματα: «Ο Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή»

Ως κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας του κ. Πάνου Καμμένου εκλαμβάνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη την επιμονή του για παραίτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε επανειλημμένως και δημόσια συγγνώμη για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αντί του καθιερωμένου ΠΓΔΜ.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνουν ότι πιθανή παραίτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα δεν θα έπρεπε να κατατεθεί για ένα γλωσσικό ολίσθημα, αλλά για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και σε άλλα σημεία της χώρας. Η κ. Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγησή της σε εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση «χωρίς συνοχή, χωρίς κύρος, χωρίς προοπτική». Αναφερόμενη στο περιστατικό που έχει οδηγήσει σε ενδοκυβερνητική κρίση, επισήμανε πως «το λάθος Μουζάλα είναι σίγουρα ολίσθημα, έχει ζητήσει συγγνώμη. Ο κ. Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, επίσης, στην κρισιμότητα της Συνόδου για το προσφυγικό, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο. Στις Βρυξέλλες, τόνισε η κ. Φώφη Γεννηματά, «η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε στη συνάντηση των αρχηγών. Μέχρι σήμερα δεν έχει ισχύσει τίποτα από όσα συμφωνήσαμε».

Τόσο η κ. Φώφη Γεννηματά όσο και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν με ανησυχία ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες για την υπό επεξεργασία συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας. Η κ. Γεννηματά προχώρησε, μάλιστα, και σε μια έμμεση αναφορά όσων είπε προχθές ο κ. Κώστας Σημίτης, μιλώντας χαρακτηριστικά για τους «κινδύνους που αναδύονται για το Ελσίνκι και αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα σε σχέση με την υπεράσπιση πάγιων θέσεών μας στην εξωτερική πολιτική».

Ανάλογη στάση τηρούν και στη ΔΗΜΑΡ και εκφράζουν τον φόβο ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί και πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η κ. Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην προ-σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αναμένεται να τους καταθέσει μια σειρά θέσεων και προτάσεων, ιδίως ως προς την Τουρκία και τη στάση που τηρεί έως αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σκληρή κριτική στην ενδοκυβερνητική κόντρα για το ολίσθημα του κ. Γιάννη Μουζάλα άσκησαν χθες και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία. «Οι πρωτοστάτες στην όξυνση και τη διαιώνιση του προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίζουν να καλλιεργούν τον εθνικιστικό παροξυσμό και να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του τρίτου εταίρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.