ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Γενικόλογες εξαγγελίες αντί απαντήσεων από υπουργούς

Βουλή: Γενικόλογες εξαγγελίες αντί απαντήσεων από υπουργούς

«Κύριε υπουργέ, όχι διάλεξη τώρα σαν να είναι Υπουργείο, ή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής», είπε ο κ. Νικήτας Καλαμάνης νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλια, διακόπτοντας ως προεδρεύων συνεδρίασης την τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους έναντι ερωτήσεως βουλευτή: έμοιαζε ενοχλημένος καθώς διαπίστωνε πολυλογία θεωρητικού περιεχομένου, χωρίς συγκεκριμένες θέσεις και ειδήσεις. Ηταν σε εξέλιξη μια ακόμα διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία όπως και σχεδόν όλες οι προηγούμενες έχουν δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, απουσιάζουν διαρκώς πολλοί υπουργοί επικαλούμενοι «κώλυμα». Δεύτερον, όσοι προσέρχονται κατά κανόνα αντί άλλων απαντήσεων κάνουν ομιλίες περιγραφής καταστάσεων και εξαγγέλουν με περισσή ασάφεια μελλοντικές ενέργειες.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα σημερινά παραδείγματα:

Ηταν στο βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος σε ερώτηση για φορολογικά ζητήματα άρχισε να αναλύει το αν και πόσοι στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα έχουν αποδοχές 1500 – 2000 ευρώ (Εκεί ακριβώς ήταν που παρενέβη, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Κακλαμάνης). Κατά τα λοιπά, ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου: 1) Περιέγραψε τη γραφειοκρατία ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. 2) Προανήγγειλε κάποια ρύθμιση κατά το προσεχές δεκαπενθήμερο. 3) Ανακοίνωσε πως στο Υπουργείο Οικονομικών «προχωρούμε σε πάρα πολλές διαδικασίες και θα ενημερωθεί αναλυτικά η Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα». 4) Για πολλοστή φορά παραδέχθηκε λάθη και αδικίες, συμπληρώνοντας πως όλα κάποια στιγμή θα διορθωθούν: «Δυστυχώς, έχουμε φορολογικές διατάξεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα. Αυτές έχουν εντοπιστεί και θα προσπαθήσουμε στη νέα φορολογία που θα έρθει για το θέμα των ακινήτων να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Από μόνοι μας καταλαβαίνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε λάθη, παραλογισμούς, υπερβολές ή έχουμε καταστάσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Προσπαθούμε βήμα-βήμα κι αυτό το αλλάζουμε, εντοπίζουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε αυτόν τον παραλογισμό που υπάρχει στο φορολογικό σύστημα να τον αλλάξουμε. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να φέρουμε τώρα τις διατάξεις, αλλά στον καινούργιο νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ ή τέλος πάντων στις τροποποιήσεις που θα γίνουν, θα αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα για να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης για θέμα της αρμοδιότητάς του έλεγε: «Αναδεικνύεται ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε σε επόμενο σχέδιο νόμου που έρχεται».

Αλλά και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, με τη σειρά του: «Εμείς, λοιπόν, φέρνουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ήδη στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, που αυτή την ώρα οδεύει προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπάρχει η σχετική ρύθμιση. Τώρα, συμφωνώ μαζί σας στο ότι υπάρχει καθυστέρηση στη συγκεκριμένη ρύθμιση. (…) Με μια κοινή υπουργική απόφαση, την οποία επεξεργαζόμαστε αυτή την ώρα και η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα του σχετικού νόμου που ψηφίσαμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ερχόμαστε και σχεδιάζουμε». Στα απολύτως αξιοσημείωτα δε, είναι και η παραδοχή Αποστόλου ότι επικρατεί το «αδιανόητο» σε κρίσιμους τομείς κυβερνητικής λειτουργίας. «Αυτό το πρόβλημα των παράλληλων αρμοδιοτήτων, εάν δεν υπάρχει συνεννόηση, είναι ένα πρόβλημα κυβερνητικής λειτουργίας, το οποίο είναι πραγματικά αδιανόητο. Με τα φράγματα ασχολείται και το Υπουργείο Υποδομών, με τα φράγματα ασχολείται και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα φράγματα ασχολείται βεβαίως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και όντως είναι αδιανόητο, διότι, ας πούμε, εμείς μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης προγραμματίζουμε συγκεκριμένες εργασίες, συγκεκριμένα έργα.

Είναι δυνατόν την ίδια ώρα, εφόσον –και δεν αναφέρομαι μόνο στα φράγματα, γενικά στα έργα υποδομών- το Υπουργείο Υποδομών κατασκευάζει δρόμους, να μην έχει υπ’ όψιν του ότι δίπλα υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη χάραξη, στην εκτέλεση ή εντελώς διαφορετικά;» είπε.

Το «κερασάκι στην τούρτα» σήμερα, ήταν και η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε βουλευτή της κυβερνώσας πλειοψηφίας και σε υπουργό, ως προς το ποιός είναι ο καταλληλότερος τίτλος για την ιστορία των φορολογικών υποθέσεων στη χώρα μας:

«Ο τίτλος που θα έβαζα είναι «Φορολογική απόγνωση», σημείωσε ο Δ.Καμμένος των ΑΝΕΛ

«Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε -εγώ από τα πενήντα έξι μου χρόνια ασχολούμαι τριάντα έξι με τα ζητήματα φορολογίας-, αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στη φορολογική ιστορία της χώρας είναι «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα», σχολίασε αμέσως ο κ. Αλεξιάδης.

Λίγο μετά, άπαντες έφευγαν από την Ολομέλεια της Βουλής για τις μίνι διακοπές του Σαββατοκύριακου, με ορισμένους να έχουν κατά νου να μάθουν τα νέα από τις κρίσιμες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.