ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Αναγκαία η κοινή γραμμή Ε.Ε.

Μπακογιάννη: Αναγκαία η κοινή γραμμή Ε.Ε.

Σκληρή γλώσσα τόσο έναντι της Αγκυρας αλλά και των χωρών της Ευρώπης που αναλαμβάνουν ρόλο κατηγόρου για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση που εμφανίζεται ανώριμη για τη διαχείριση του προσφυγικού, υιοθέτησε η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ., κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στη γερμανική Die Welt.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επαίτης στον Ερντογάν» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι, παρά την επιβάρυνση από τις προσφυγικές ροές, «η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ερντογάν». Η βουλευτής Α΄ Αθήνας χαρακτήρισε, χωρίς περιστροφές, ως ανίκανη την κυβέρνηση Τσίπρα, γεγονός όμως που δεν την απέτρεψε από το να χρησιμοποιήσει δηλητηριώδη σχόλια για τη στάση χωρών όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Με λεπτή ειρωνεία, («άνθρωποι όπως ο Βίκτορ Ορμπαν και ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν προσέφεραν γενναιόδωρα βοήθεια… ακόμη περιμένουμε τα αυστριακά και ουγγρικά πλοία στο Αιγαίο») αλλά και ευθείες αιχμές («όσο οι χώρες αυτές επωφελούντο από την Ε.Ε., ήξεραν πώς να ζητούν, τώρα ξαφνικά οι κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και την Βαρσοβία όχι μόνον ξέχασαν τι σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κάνουν και κάτι χειρότερο: δηλητηριάζουν το κλίμα με μια επικίνδυνη ρητορική μίσους») η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ως μείζον πρόβλημα ότι «οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης αυτής της κρίσης». Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την υπόθεση του Frontex, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν επιθυμούν να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια ή προσωπικό, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, «αν είχαμε εξοπλίσει τον Frontex έτσι ώστε να μπορεί να ελέγξει όντως τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Ευρώπη δεν θα ήταν έρμαιο εκβιασμού από την Αγκυρα».