ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις

Αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, με στόχο –όπως ειπώθηκε– την ενίσχυσή του, προανήγγειλε χθες από του βήματος της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

«Το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό, διότι –κακά τα ψέματα– οι δημοσκοπήσεις γίνονται εργαλείο πολιτικής» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, Αθ. Παπαχριστόπουλου και συνέχισε: «Στις 11 Ιανουαρίου συναντηθήκαμε με το ΣΕΔΕΑ (τον σύνδεσμο των εν λόγω εταιρειών) και συζητήσαμε ακριβώς αυτά τα θέματα. Εγινε ένας ανοιχτός διάλογος που αφορούσε και το νομοθετικό πλαίσιο και θα έχει στόχο την προάσπιση της πληροφόρησης αλλά και την προστασία των ερευνητικών εργαλείων και των ίδιων ερευνών της αγοράς, διότι είναι πλήγμα για τη δημοκρατία μας να υπάρχουν δυνατότητες αναλυτικών εργαλείων, τα οποία αναλυτικά εργαλεία να έχουν απολύτως καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης ως προς τη χρησιμότητά τους. Θέλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο για να περιορίσουμε τα φαινόμενα παραπλάνησης και να ενισχύσουμε την εμπεριστατωμένη έρευνα και θα σας έλεγα και ερευνών που δημοσιεύονται και μάλιστα, όχι μόνο στον Τύπο, αλλά και στο Διαδίκτυο, όπου εκεί πέρα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Επικρατείας αφού σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ένα μέσο ενημέρωσης να παραγγέλνει μια δημοσκόπηση σε εταιρεία που δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ», συμπλήρωσε: «Πρέπει οι πολιτικοί να σταματήσουν να προσπαθούν να προσαρμόζονται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκόποι, επίσης, πρέπει να σταματήσουν να ασκούν πολιτική και οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης να σταματήσουν να προσπαθούν να υπηρετούν τα επιχειρηματικά τους αλλότρια συμφέροντα μέσω της διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων».