ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» σε στήριξη κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

«Οχι» σε στήριξη κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Πάνου Καμμένου για τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Μουζάλα επανέφεραν στην επιφάνεια τα σενάρια πιθανής αλλαγής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης διαψεύδουν και οι δύο, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, κάθε ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά τόνιζαν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και επαναλάμβαναν ότι υπάρχει ένας απαράβατος όρος γι’ αυτό και πρόκειται για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας όπου απαραίτητοι εταίροι θα είναι οπωσδήποτε τόσο το κόμμα του κ. Τσίπρα, όσο και η Ν.Δ.

Η αρχική αναστάτωση που δημιουργήθηκε αποδίδεται από τη Χαρ. Τρικούπη σε στοχευμένες, όπως τις χαρακτήριζαν, διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο, όπως εκτιμούν, βρίσκεται πίσω από το κλίμα που επικράτησε, κυρίως το πρώτο 24ωρο μετά την «έκρηξη» Καμμένου κατά Μουζάλα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο απώλειας της δεδηλωμένης δημιούργησε για κάποιες ώρες αβεβαιότητα μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγη ώρα μετά την κλιμάκωση του «θρίλερ Καμμένου», ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκης, ανάρτησε στο Facebook πως «όσοι ονειρεύονται κυβερνητικούς θώκους και αξιώματα να πέσουν γρήγορα για ύπνο γιατί όταν ξυπνήσουν η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη μας που έχουν βάλει πλάτη στα δύσκολα θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα εξαμβλωματικής κυβερνητικής συνεργασίας».

Την επόμενη ημέρα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τις μεταρρυθμίσεις, ουκ ολίγα στελέχη του κόμματος αναρωτιούνταν για το τι προτίθεται να πράξει η κ. Γεννηματά. Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια από τους συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κοπάσουν οι φήμες που είχαν ακουστεί στην Κ.Ο. για αναγκαστική συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, υπό τον φόβο κατάρρευσης της χώρας.

Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι η κ. Γεννηματά έχει μόνο ένα μέλημα –σε πολιτικό επίπεδο- σε αυτήν τη φάση, και αυτό είναι να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Την Παρασκευή η κ. Γεννηματά ζήτησε με επιστολή της συνάντηση από τους κ. Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πολυκομματικού ομόσπονδου φορέα με διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων και τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από τη βάση.

Η ανταπόκριση του κ. Θεοδωράκη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς και αυτός συνεχίζει τον δικό του σχεδιασμό. Αύριο το μεσημέρι, 14 στελέχη του Ποταμιού θα παρουσιάσουν ισάριθμες προτάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ και η ομιλία του κ. Θεοδωράκη αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη του συνεδρίου που έγινε προ ολίγων εβδομάδων. Ο κ. Θεοδωράκης θα επιμείνει στην ιδέα του «Κοινοβουλίου του Κέντρου».

Πηγές της Σεβαστουπόλεως ανέφεραν ότι στο Ποτάμι, αυτό το «Κοινοβούλιο του Κέντρου» θα μπορούσε να περικλείει πολλές προσωπικότητες με εγνωσμένο έργο. Ανέφεραν χαρακτηριστικά την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, πρόσωπα όπως ο κ. Π. Καψής ή ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, την Επιτροπή Σοσιαλδημοκρατίας του κ. Γιάννη Μανιάτη, αλλά και τους εκσυγχρονιστές της φιλελεύθερης όχθης.

Και τόνιζαν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια συμφωνία με το Ποτάμι, ωστόσο η μεταρρυθμιστική πορεία τους θα τους καθιστούσε ιδανικούς για το «Κοινοβούλιο του Κέντρου».

Σημειώνεται, τέλος, ότι και από το Ποτάμι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη, η στήριξη του κ. Μουζάλα δημιούργησε την αντίθετη εντύπωση.