ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικό συμβούλιο για το προσφυγικό

Κυβερνητικό συμβούλιο για το προσφυγικό

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο συγκροτήθηκε με σημερινή πράξη του υπουργικού συμβουλίου στα πρότυπα του ΚΥΣΕΑ, είναι ο φορέας που αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων για την υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, υπό τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη χώρα, μετά την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και το δύσκολο έργο που καλείται να φέρει έως πέρας η χώρα.

Την ίδια στιγμή, μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσιάζεται στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο δράσεως, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας και τα αιτήματα για συνδρομή.

Στην διευρυμένη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, διατυπώθηκε ανησυχία για το γεγονός ότι της μείωσης των ροών που είχε καταγραφεί το τελευταίο διήμερο, ακολούθησε, με την ολοκλήρωση της Συνόδου, αύξηση, με αποτέλεσμα περισσότερα απο1.500 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες να φθάσουν στα νησιά.

Ταυτόχρονα, από τα νησιά – πύλες εισόδου μεταφέρθηκαν στον Πειραιά σήμερα 2.500 άτομα, που μετακινούνται σε Λάρισα, Ιωάννινα και Φιλιπιάδα, σε κέντρα φιλοξενίας.

Στόχος είναι μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχουν φύγει από τα νησιά όλοι όσοι έφθασαν ή θα φθάσουν εκεί πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες μέσω Καβάλας προς τους χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να επιλυθούν νομικά ζητήματα, που αφορούν το καθεστώς χορήγησης ασύλου, και τις αιτήσεις που θα υποδέχεται και θα εξετάζει η χώρα μας.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα αυτά με ταχείας διαδικασίες και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει με ΠΝΠ, πράξη υπουργικού συμβουλίου εφόσον αυτό είναι σύννομο  ή ακόμα και μέσω Προεδρικού Διατάγματος.

Η  Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έχοντας υπόψη:
1.  Τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1 και 2, 16, και 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Π.δ 63/2005, Α’ 98).
2.  Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας Πράξης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού.
3.  Την πρόταση του Πρωθυπουργού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1
Σύνθεση και Λειτουργία

1. Συνιστάται Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο μετέχουν ο Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος, και ως μέλη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς).

2. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, και όσα άλλα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον Πρωθυπουργό. Μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

3. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεδριάζει κάθε φορά που το συγκαλεί ο Πρωθυπουργός.

4. Η γραμματειακή υποστήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Άρθρο 2
Αρμοδιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου
για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική

1. Συντονίζει τη διαλειτουργικότητα των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και υπηρεσιών και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής της Χώρας, στο πλαίσιο του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

2. Λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της κυβερνητικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής περιλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας των υπουργείων καθώς και παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή των αποφάσεών του και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων.

3. Αποφασίζει για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την εφαρμογή και υλοποίηση της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ιωάννης Δραγασάκης
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Γεώργιος Σταθάκης
Παναγιώτης Καμμένος
Νικόλαος Φίλης
Νικόλαος Κοτζιάς
Νικόλαος Παρασκευόπουλος
Γεώργιος Κατρούγκαλος
Ανδρέας Ξανθός
Αριστείδης – Νικόλαος – Δημήτριος Μπαλτάς
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Παναγιώτης Σκουρλέτης
Χρήστος Σπίρτζης
Θεόδωρος Δρίτσας
Ευάγγελος Αποστόλου
Νικόλαος Παππάς
Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
Χριστόφορος Βερναρδάκης
Νικόλαος Τόσκας
Ιωάννης Μουζάλας
Έλενα Κουντουρά
Δημήτριος Βίτσας
Αθανασία Αναγνωστοπούλου
Κωνσταντίνος Φωτάκης
Νικόλαος Ξυδάκης
Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Θεανώ Φωτίου
Ουρανία Αντωνοπούλου
Παύλος Πολάκης
Τρύφων Αλεξιάδης
Γεώργιος Χουλιαράκης
Ιωάννης Τσιρώνης
Μάρκος Μπόλαρης