ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της κρίσης με ΑΝΕΛ

Το παρασκήνιο της κρίσης με ΑΝΕΛ

Το πρωί της Τετάρτης 16 Μαρτίου, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Πάνο Καμμένο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την ομάδα με την οποία διαχειρίζεται όλα τα κρίσιμα ζητήματα της κυβέρνησης και του κόμματος. Η ατζέντα περιλάμβανε την αξιολόγηση και το προσφυγικό, και όχι την υπόθεση Μουζάλα.

Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας εναντίον του αναπληρωτή υπουργού ελάχιστα απασχόλησαν την εν λόγω σύσκεψη, καθώς κρίθηκαν ως κίνηση τακτικής του κ. Καμμένου. Λίγο αργότερα, όμως, οι εκατέρωθεν διαρροές προκάλεσαν κλίμα έντασης και κάπου εκεί αποφασίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει πρόσθετος σχεδιασμός οριοθέτησης των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φέρονται να συμφώνησαν ότι αν ο κ. Τσίπρας ενδώσει και απομακρύνει τον κ. Μουζάλα, τότε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, και οι ΑΝΕΛ θα απαιτήσουν στη συνέχεια και άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Ηταν, δηλαδή, τονίζει καλά ενημερωμένη πηγή, σε εκείνη τη φάση θέμα γοήτρου για την κυβέρνηση και για τον κ. Τσίπρα να μην αντικατασταθεί ο κ. Μουζάλας.

Ενστάσεις μεν, στήριξη δε

Στη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας παρέθεσε σειρά ενστάσεων για κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως την ελληνοτουρκική συμφωνία που προβλέπει την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και γενικότερα την υποβάθμισή του στο προσφυγικό. Για τον πρωθυπουργό κρίθηκε σημαντική η δέσμευση του κ. Καμμένου ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Η ένταση, όμως, μέσω των ΜΜΕ, ήταν στα ύψη, και την προσπάθεια εκτόνωσης ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε αργότερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καμμένο που δεν ανακοινώθηκε.

Η συζήτηση αυτή οδήγησε σε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Καμμένου, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη του προέδρου των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας επέμεινε, όχι όμως με την ίδια ένταση, στην παραίτηση του κ. Μουζάλα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έγινε δέκτης του ενδιαφέροντος ξένων ηγετών στις Βρυξέλλες για τον κ. Μουζάλα, και ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του ότι θα είχε σοβαρό πρόβλημα με τους Ευρωπαίους αν απομάκρυνε τον υπουργό Μετανάστευσης. Το μόνο κοινό σημείο των γεγονότων αυτών ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι Τσίπρας και Καμμένος «συμφώνησαν σε κοινή γραμμή και εξόχως επιθετική στάση με πολλές αποκαλύψεις» στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη.

Σενάρια διεύρυνσης

Σύγχυση προκάλεσαν κάποιες πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Καμμένο ότι ακόμη και σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση θα επιχειρούνταν η δημιουργία νέου κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε τέτοια απειλή προς τον κ. Καμμένο. Ωστόσο το σενάριο μαζί με αυτό περί οικουμενικής κυβέρνησης που βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και μήνες προκάλεσε συζητήσεις σε κομματικά στελέχη, που θεωρούν ότι δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και κομματικές πηγές, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει εισηγηθεί πιεστικά στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, τη ρήξη δηλαδή με τους ΑΝΕΛ και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός, κατά τα ίδια κομματικά στελέχη, έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι το σχήμα αυτό δεν θα είναι βιώσιμο, όμως άλλο είναι το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό.

Το Σάββατο 5 Μαρτίου, κατά την πανελλαδική σύσκεψη της ιδεολογικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ 53+, συζητήθηκε ένα εκτενέστατο κείμενο 11 σημείων που έχει στη διάθεσή της η «Κ» και το οποίο ρητά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να κινηθεί προς αντίθετη κατεύθυνση, οι διαφωνίες και οι τριγμοί θα εξελιχθούν σε μείζονα κομματική κρίση που θα προκαλέσει νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και πτώση της κυβέρνησης.

Τυπικά, το θέμα Μουζάλα είναι ανοιχτό μέχρι αύριο, ενόψει δηλαδή της επίσημης απόφασης του πρωθυπουργού. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, όλα θα κυλήσουν ομαλά: ο κ. Μουζάλας θα συνεχίσει να είναι υπουργός και οι ΑΝΕΛ συγκυβερνών κόμμα.