ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζυμώσεις για νέο κόμμα εκ δεξιών της Ν.Δ.

Ζυμώσεις για νέο κόμμα εκ δεξιών της Ν.Δ.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η ανακοίνωση του νέου κόμματος που έχει ως στόχο να καλύψει τον χώρο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά τη σαφή στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Η κοινή παρουσία των Γ. Καρατζαφέρη, Τ. Μπαλτάκου, Παν. Ψωμιάδη στο Βελλίδειο, παρουσία και του Θεσσαλονίκης Ανθιμου, αποτέλεσε την πρώτη κοινή εμφάνιση των στελεχών που αναμένεται να αποτελέσουν τη «μαγιά» του νέου σχήματος μαζί, πιθανότατα, με τους Νικ. Νικολόπουλο, Βασ. Καπερνάρο, Σταυρούλα Ξουλίδου και άλλους.

Με έμφαση στα εθνικά θέματα, όπως κατέστη σαφές και από την ομιλία Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη, με κριτική στις πολιτικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη, την οποία θα αναλάβει ο κ. Τ. Μπαλτάκος και με αναφορές στον πρώιμο «καραμανλισμό» του κρατικού παρεμβατισμού, το νέο σχήμα επιδιώκει να απευθυνθεί σε ένα υπαρκτό συντηρητικό ακροατήριο που, διαχρονικά μέχρι την κρίση, έβρισκε πολιτική στέγη στη Νέα Δημοκρατία.

Ζητούμενο για το νέο κόμμα αποτελεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί καθώς, όπως όλα δείχνουν, στην πρώτη φάση θα πρόκειται για ένα συμμαχικό σχήμα χωρίς προφανή ηγεσία, «έναν ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», όπως σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης. Προφανώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα ήθελε για τον εαυτό του ρόλο αν όχι «πρώτου», τουλάχιστον «ίσου» σε ένα ηγετικό δίδυμο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Ωστόσο είναι σαφές ότι αναζητείται κάποιο πρόσωπο νεότερης γενιάς. Γεγονός που οδηγεί και σε σενάρια για ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, που διεγράφη προ ημερών από τη Ν.Δ. μετά ακραίο σχόλιο περί «Γουδιού» για τις πράξεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ο κ. Κρανιδιώτης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επαφή με τον κ. Τ. Μπαλτάκο, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το παραμικρό.

Ως προς το όνομα του νέου σχήματος, προτάθηκε το «Καθαροί Ελληνες» (σ.σ. κατά τους «Καθαρούς Φινλανδούς»). Ωστόσο απορρίπτεται από την πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στις ζυμώσεις και κερδίζει έδαφος ο Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΕΘΝΟΣ). Οργανωτικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Χρ. Χρηστίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας.