ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες σε όλη τη χώρα από Φ. Γεννηματά

Περιοδείες σε όλη τη χώρα από Φ. Γεννηματά

Περιοδείες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει την υπόθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα αρχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κ. Φώφη Γεννηματά. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι στους δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κ. Γεννηματά πρέπει να διευκρινίσει η ίδια, σε όσο περισσότερες περιοχές γίνεται, για ποιο λόγο η ανάγκη για ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι προϋπόθεση όχι μόνο για την πιο αντιπροσωπευτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αλλά και ως όρος σταθερότητας σε μια εποχή ανόδου των «τυφλά» αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Η κ. Γεννηματά βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο, όπου είχε ποικίλες επαφές σε ανώτατο επίπεδο, με συνοδεία τούς κ. Ανδ. Λοβέρδο και Μ. Οθωνα, την κ. Βασιλική Σουλαδάκη και τον κ. Ν. Βοσδογάνη.

Χθες, η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησαν για τη διαπραγμάτευση, αλλά και για το προσφυγικό, ιδίως υπό το πρίσμα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Μετά τη συνάντηση η κ. Γεννηματά τόνισε, μάλιστα, επί τούτω ότι «η Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα μέσω του προσφυγικού να φέρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παράλογες απαιτήσεις. Και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου στηρίξαμε στην τελευταία σύνοδο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια που η Κύπρος έχει παγώσει τα προηγούμενα χρόνια. Το πετύχαμε αυτό, ήταν μια διπλωματική νίκη για τον Ελληνισμό».

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και στην επιτυχή έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τονίζοντας ότι η πορεία της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει «πρότυπο και για την Ελλάδα και για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και για τον ελληνικό λαό». Επί τούτου έκανε ιδιαίτερα μνεία στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου που, όπως είπε, εξασφάλισαν «κοινωνική συναίνεση και εργασιακή ειρήνη για όλα τα χρόνια που πάλεψαν για την έξοδό τους από το μνημόνιο».

Οι επιθέσεις στο Βέλγιο

Τέλος, η κ. Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έπειτα από τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής της, τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ των χωρών της, τη δημοκρατία, την ελευθερία και τον πολιτισμό της. Εδώ δεν συγκρούονται δύο θρησκείες –και δεν πρέπει να γίνει κανένα τέτοιο λάθος– αλλά δύο κοσμοθεωρίες. Από τη μια μεριά το μίσος, η βία, το σκοτάδι και από την άλλη μεριά το φως, η ειρήνη, η συνεργασία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.