ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωθυπουργοί Αν. Ευρώπης κατά North Stream II

Πρωθυπουργοί Αν. Ευρώπης κατά North Stream II

Η κοινή επιστολή εναντίον του αγωγού North Stream II, προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία υπογράφουν εννέα πρωθυπουργοί της ανατολικής Ευρώπης, προξενεί ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις αυξανόμενες ενστάσεις που αναδεικνύονται από τις ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, όπως φαίνεται, δεν περιορίζονται στο προσφυγικό. Πυρήνας της πρωτοβουλίας είναι για ακόμη μια φορά η Ομάδα του Βίσεγκραντ.

Στην επιστολή των εννέα πρωθυπουργών (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία) που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», γίνονται τέσσερις επισημάνσεις προς τον κ. Γιούνκερ.

Πρώτον, ο North Stream II επηρεάζει αρνητικά τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Δεύτερον, απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, αλλά και συνολικά της Ε.Ε. Τρίτον, ο North Stream ΙΙ αποτελεί «εν δυνάμει αποσταθεροποιητικό παράγοντα» στη γεωπολιτική της περιοχής και των χωρών άμεσης γειτονίας της Ε.Ε. Και, τέταρτον, αυξάνει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τον ήδη υφιστάμενο ενεργειακό διάδρομο. Οι εννέα ηγέτες κάνουν, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στα συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2015, όπου αναφέρεται ότι «κάθε νέα ενεργειακή υποδομή πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία, καθώς και τους σκοπούς της Ενεργειακής Ενωσης». Κατηγορούν, εν ολίγοις, την Επιτροπή ότι δεν κινείται στην κατεύθυνση της βελτίωσης, αλλά της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι πέρα από την προφανή πολιτική «αντιρωσική» κατεύθυνση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπάρχει και μια πολύ σοβαρή οικονομική διάσταση. Ο North Stream II θα αποβεί οικονομικά επιζήμιος για τις περισσότερες από αυτές τις χώρες, καθώς η παράκαμψή τους θα μειώσει δραστικά τα τέλη διαμετακόμισης που εισπράττουν. Για χώρες όπως η Σλοβακία, η αδρανοποίηση των ροών φυσικού αερίου από την κατεύθυνση της Ουκρανίας, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση της Μπρατισλάβας είναι ανάμεσα σε εκείνες που ασκούν διαρκώς σοβαρότατες πιέσεις προς την κατεύθυνση ακύρωσης του North Stream II, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαιτέρως πιθανό.