ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφίγγα» το Μαξίμου για την ομιλία Τσίπρα

«Σφίγγα» το Μαξίμου για την ομιλία Τσίπρα

Μετά την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες για μεγάλες αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την προσεχή Τρίτη στη Βουλή για θέματα Δικαιοσύνης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είπε στην «Κ» ότι ο κ. Τσίπρας και μόνο διαχειρίζεται το μείζον αυτό θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας έχει στο γραφείο του έναν ογκωδέστατο φάκελο με πλήθος στοιχείων για πολλά θέματα που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη αλλά και την κοινή γνώμη τα τελευταία έτη, ωστόσο μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποια θα παρουσιάσει στη Βουλή. Ενδεικτικά, είπαν ότι θεωρούν δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε αποκαλύψεις που θα κάνουν αίσθηση, όμως δεν επιβεβαίωναν αν ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ονόματα πρώην υπουργών και κομματικών στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή υπάρχουν στη λίστα Μπόργιανς, όπως τουλάχιστον φημολογούνταν τις προηγούμενες ημέρες.

Για τη συγκέντρωση των στοιχείων εργάστηκαν συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, νομικοί σύμβουλοι, αλλά και εξωκυβερνητικοί παράγοντες. Η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή είχε ήδη σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί πριν από την περασμένη Τρίτη, οπότε και συμφωνήθηκε η αναβολή διεξαγωγής της συζήτησης λόγω των γεγονότων των Βρυξελλών.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί διεξοδικά και με συγκεκριμένα στοιχεία στην υπόθεση Βγενόπουλου, που αποτέλεσε και την αιτία ή την αφορμή για τη διεξαγωγή της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να κλείσει. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης.

Θεωρείται βέβαιο επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε δάνεια των ΜΜΕ και στις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, ενώ εκτιμάται ότι θα κάνει αναφορές στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας «θα κάνει ακτινογραφία» το κυβερνητικό παρελθόν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και θα αναφερθεί σε συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά και για παρεμβάσεις των δύο πρώην κυβερνητικών κομμάτων στη Δικαιοσύνη.

Η ίδια κυβερνητική πηγή μεταφέρει στην «Κ» την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα όταν πληροφορήθηκε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για αναβολή της συζήτησης λόγω της τραγωδίας στις Βρυξέλλες, η Ν.Δ. πίεσε για να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου.

Στις ενστάσεις που διατυπώνονται ότι η κυβέρνηση διχάζει με την κίνησή της να φέρει στη Βουλή και μάλιστα να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το θέμα της Δικαιοσύνης, κορυφαία κυβερνητική πηγή είπε στην «Κ» ότι «η εθνική ενότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση της συνενοχής, ούτε με τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την παρακμή».