ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης με το κόμμα

Ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης με το κόμμα

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη ισχύος της νέας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, αντί το τοπίο, όσον αφορά τις προοπτικές υλοποίησής της με τρόπο ρεαλιστικό και αποτελεσματικό, να ξεκαθαρίσει, δείχνει να γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Η κυβέρνηση, που αναγκάζεται πλέον να παραδεχθεί το αδιέξοδο ενώπιον του οποίου έχει περιέλθει η χώρα, έχει επενδύσει στην υλοποίηση της συμφωνίας αυτής για να δοθεί λύση έναντι της προοπτικής εγκλωβισμού σημαντικά μεγαλύτερου του σημερινού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Ωστόσο οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί, ήδη αμέσως μετά την υπογραφή της, για τον ρεαλισμό της συμφωνίας και τη δυνατότητα να εφαρμοσθεί και να αποφέρει αποτελέσματα, ενισχύονται εντός και εκτός Ελλάδας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, με τον βαρύ συμβολισμό που φέρει, ενεργοποιεί συντηρητικά αντανακλαστικά στις κοινωνίες και στις πολιτικές ηγεσίες, και από την πρώτη στιγμή προξένησε στην κυβέρνηση ανησυχία ότι δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους τους σχεδιασμούς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι φόβοι της Αθήνας επικεντρώνονται σε αναστολή των δεσμεύσεων για υποδοχή προσφύγων από τις ευρωπαϊκές χώρες, που θα επιτείνει το αδιέξοδο στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, στενοί συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα έσπευσαν μέσα στην εβδομάδα να μιλήσουν για την υποχρέωση μιας κυβέρνησης «να υλοποιήσει πολιτικές με τις οποίες υπό ιδανικές συνθήκες δεν θα συνηγορούσε», και να προσθέσουν ότι «έχοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας αναγκάζεται κανείς να κάνει πράγματα τα οποία δεν αποτελούν πάντοτε επιλογή του».

Το κόμμα και η κυβέρνηση

Οι αναφορές αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς για άλλη μια φορά, όπως και πέρυσι, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, το κόμμα επιχειρεί να «τραβήξει από το μανίκι» την κυβέρνηση. Η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Τετάρτη, αποσκοπούσε στο να καθησυχαστεί μια μερίδα κομματικών στελεχών που δυσανασχετούν με την τροπή που λαμβάνει η εφαρμοζόμενη πολιτική, όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Οι ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν διάφορα ζητήματα: κατ’ αρχάς, την αποδοχή από την κυβέρνηση της πραγματικότητας των κλειστών συνόρων, για την οποία διατυπώνονται ενστάσεις ότι η κυβέρνηση δεν αντέδρασε όσο «δυναμικά» μπορούσε στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσής τους, η οποία έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τις πάγιες κομματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, περί ελεύθερης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος στρέφονται τόσο κατά των συμφωνιών επανεισδοχής που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κεντρικά, δηλαδή από την Ε.Ε., όσο και κατά της επικαιροποίησης της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη. Το τρίτο μεγάλο μέτωπο, που προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, είναι η απόφαση, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, να μετατραπούν σε κλειστά κέντρα τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για απόφαση χωρίς την οποία η συμφωνία στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση για επίλυση της κρίσης δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πρόκειται για απόφαση που, ουσιαστικά, κατεδαφίζει τις διαχωριστικές γραμμές της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες, όσον αφορά την άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τους φέρνει σε απολογητική θέση, εξαιτίας της πάγιας αντίθεσής τους στα κλειστά κέντρα κράτησης.

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις έχουν διατυπωθεί και υπό μορφήν κειμένου από την «κίνηση 53+». Ηχηρή ήταν και η διαφοροποίηση της πρώην υπουργού αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Repubblica, «προβληματική» και «προϊόν εκβιασμού τη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία».

Ο παράγων Καμμένος

Η υλοποίηση όσων προβλέπονται από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και αφορούν τη χώρα μας απαιτεί πρωτοφανή κινητοποίηση από την κυβέρνηση, όπως επισήμανε προς τους υπουργούς του ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Απαιτεί, ως εκ τούτου, πρωτίστως, να ξεπερασθούν οι ενδοκυβερνητικές κόντρες που έχουν εκδηλωθεί και αφορούν υπουργούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ο πρωθυπουργός ανέλαβε. Στο επίκεντρο των υπουργικών συγκρούσεων έχει βρεθεί ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, αρχικά με την απαίτησή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και πιο πρόσφατα με τη δημόσια σύγκρουσή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για πιθανή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά την παροχή σίτισης στους πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε να μεταβεί στην Αίγυπτο την Πέμπτη, προκειμένου να μη βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μουζάλα στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου κυβερνητικού συμβουλίου για τη μετανάστευση. Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν την επιλογή του κ. Καμμένου να καταστήσει μεγαλοφώνως δημόσιες τις διαφωνίες και αντιδράσεις του, στην επιθυμία του να αναλάβουν ο ίδιος και το κόμμα του μεγαλύτερο κομμάτι της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θεωρεί ότι την περισσότερη δουλειά την έχουν κάνει οι Ενοπλες Δυνάμεις και, ως εκ τούτου, δικαιούται ο ίδιος και στελέχη του κόμματός του πιο κεντρικό ρόλο.