ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο κύριοι στόχοι του Κυρ. Μητσοτάκη

Οι δύο κύριοι στόχοι του Κυρ. Μητσοτάκη

Τη δημόσια συζήτηση στα μείζονα προβλήματα της χώρας, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό και μάλιστα υπό το βάρος των επιθέσεων στις Βρυξέλλες αλλά και την παρατεινόμενη εκκρεμότητα στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επιδιώκει να στρέψει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη δημόσια ασφάλεια, το δίπτυχο «ασφάλεια – ελευθερία» που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο του κόμματος αλλά και οι επισκέψεις του προέδρου της Ν.Δ. σε χώρους εργασίας, σηματοδοτούν ακριβώς τη βούλησή του να μην επιτρέψει στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να περιοριστεί στην παραπειστική αλλά ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ ατζέντα της «διαφθοράς».

Παράλληλα, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά χωρίς ο ίδιος να ανεβάζει υπέρμετρα τους τόνους και να φτάνει στα πολιτικά άκρα, ο κ. Μητσοτάκης αποσκοπεί και στο να περιορίσει τον «ζωτικό χώρο» που δημιουργείται, λόγω των μεταναστευτικών ροών, για τη συγκρότηση ενός νέου «δεξιού» κόμματος, στα πλευρά της γαλάζιας παράταξης.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να διαγράψει τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη είχε αυτό ακριβώς τον στόχο, να οριοθετήσει το εύρος των γαλάζιων αντιδράσεων. Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις για το σχήμα που θα συγκροτούσαν οι κ. Τ. Μπαλτάκος και Γ. Καρατζαφέρης αναβάλλονται για λίγες ημέρες, δεδομένου ότι εμφανώς πλέον επιδιώκεται να ενταχθεί και ο κ. Κρανιδιώτης, ωστόσο, η διάθεση του κ. Καρατζαφέρη να είναι επικεφαλής του νέου σχήματος, ως ο μόνος εκ των ενδιαφερομένων που έχει καταγεγραμμένο εκλογικό ποσοστό και δίκτυο στελεχών σε όλη την Ελλάδα, μοιάζει να δημιουργεί αντισυσπειρώσεις.

Η ανανέωση

Η Ν.Δ. παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, εκτιμά ότι η δυναμική του όποιου σχήματος θα είναι περιορισμένη και αντιπαρατάσσει έναντι των, κατά τους γαλάζιους, «φθαρμένων ή ακραίων» την ανανέωση του στελεχικού της δυναμικού και την άρθρωση ενός σύγχρονου, στιβαρού κεντροδεξιού λόγου, χωρίς εκπτώσεις στα εθνικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται και το Συνέδριο του κόμματος, που πλέον απέχει λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες και στο οποίο θα επιδιωχθεί η ριζική αλλαγή του καταστατικού, που διαμορφώνει νομικός της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου της Ν.Δ. Στο σχέδιο καταστατικού που έχει καταλήξει το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, 5ετής θητεία για τον πρόεδρο, τακτικό συνέδριο του κόμματος ανά διετία, με ανανέωση των συνέδρων και των οργάνων, δυνατότητα των τοπικών οργανώσεων να αποφασίζουν για τους υποψηφίους, με σεβασμό –όπως διευκρινίζεται– των ήδη εκλεγμένων βουλευτών.

Παράλληλα, επιδιώκεται η μείωση των μελών στα κομματικά όργανα, κυρίως στην Πολιτική Επιτροπή. Πρόθεση της ηγετικής ομάδας είναι η κατάργηση των ex officio μελών της Π.Ε. και ο περιορισμός των μελών της σε 100-150 αιρετά. Προκειμένου αυτό να συμβεί, ωστόσο, απαιτείται αρκετά από τα μέλη του Συνεδρίου να αυτοκαταργηθούν, κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και την επιλογή των οργανωτών να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αιρετών που θα μετέχουν στο Συνέδριο.

Πώς γίνεται αυτό; Με την πρόβλεψη στην εγκύκλιο για το Συνέδριο ότι κάθε Νομαρχιακή εκλέγει το σύνολο των συνέδρων που προβλέπεται για κάθε εκλογική περιφέρεια. Στους νομούς που λειτουργεί μόνον μία νομαρχιακή, τα πράγματα είναι απλά. Ομως σε Β΄ Αθήνας (5 νομαρχιακές), Α΄ Αθήνας (2 ΝΟΔΕ), Αττική και Α΄ Θεσσαλονίκης (από 3 οργανώσεις) και Λέσβο – Λήμνο, η πρόβλεψη αυτή οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των συνέδρων. Ενδεικτικά, αντί των 136 συνέδρων, που προβλέπει το καταστατικό, στη Β΄ Αθήνας θα εκλεγούν 680 σύνεδροι. Αν συνυπολογιστούν και οι άλλες περιφέρειες με περισσότερες από μία νομαρχιακές, οι επιπλέον αιρετοί του γενικού πίνακα φτάνουν τους 803 συνέδρους.

Το επιχείρημα της ηγεσίας για μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών είναι ισχυρό, όπως και η βούληση των πρώην προέδρων να μην εγείρουν ενστάσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η άποψη του επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή των συνέδρων, Φίλιππου Ταυρή, όπως διατυπώνεται σε επιστολή του προς τον γρ. Οργανωτικού, Βασίλη Σπανάκη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε τόσο στον πρόεδρο της Ν.Δ. όσο και στον γραμματέα της Π.Ε. Ανδ. Παπαμιμίκο.