ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγνωστη» για τη Βουλή η αμοιβή του συμβούλου Γκλεν

«Αγνωστη» για τη Βουλή η αμοιβή του συμβούλου Γκλεν

Η εθνική αντιπροσωπεία γνωρίζει επισήμως από σήμερα ότι ειδικός σύμβουλος για θέματα που σχετίζονται με την δημοσιονομική κρίση είναι γραφείο του κ. Κιμ Γκλεν -τον οποίο είχε φέρει στην Ελλάδα ο κ. Γ. Βαρουφάκης- αλλά παραμένει, με ευθύνη της κυβέρνησης, στο «σκοτάδι» τόσο για το περιεχόμενο της επίμαχης σύμβασης, όσο και την αμοιβή του συγκεκριμένου γραφείου για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ουσιαστικώς αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Νικ. Κακλαμάνη και να «αποκαλύψει» πόσο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο η προαναφερθείσα συνεργασία, αλλά και να καταθέσει σχετικά έγγραφα στη Βουλή.

«Λογικά θα έπρεπε να φύγω από την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από οκτώ αναβολές στη συζήτηση της συγκεκριμένης ερώτησης, ο κ. Τσακαλώτος δεν μου απαντάει», είπε εμφανώς ενοχλημένος ο εκ των αντιπροέδρων της βουλής ερωτών βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σας ζήτησα ποσά. Κάνατε σαν να μην ακούσατε. Καταθέστε τη σύμβαση με τον κ. Κιμ Γκλεν στα πρακτικά. Για να δούμε με τί ποσό αμείβεται», επέμεινε ο κ. Κακλαμάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.

Εχουμε σύμβαση με το γραφείο του Γκλεν όχι προσωπικά με τον ίδιο, απάντησε ο κ. Τσακαλώτος. Ο κ. Γκλεν έχει τεράστια εμπειρία σε Ισλανδία και χώρες Ασίας για θέματα κεφαλαιαγορών πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε  ότι οι εξειδικευμένες γνώσεις του εν λόγω συμβούλου είναι χρήσιμες και για άλλα θέματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κόκκινα δάνεια κλπ. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ότι ο κ. Τσακαλώτος στο πλαίσιο της ίδιας απάντησης ανέφερε πως στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, «η άλλη πλευρά έχει περισσότερα όπλα και ανθρώπους».

Η μη απάντηση του υπουργού στάθηκε αφορμή για συνέχιση των διαμαρτυριών του κ. Κακλαμάνη από τα έδρανα, γεγονός το οποίο ενόχλησε αυτή τη φορά τον κ. Τσακαλώτο: «Απαντάω με τον ίδιο τρόπο που με ρωτάει, και λυπάμαι γι' αυτό» είπε ο υπουργός Οικονομικών σε έντονο ύφος.