ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή προδιαγράφεται για τη σημερινή, εξ αναβολής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα τη Δικαιοσύνη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα αναμένονται σήμερα, τόνιζαν ότι από το πρωθυπουργικό επιτελείο έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα «εντατική προετοιμασία σε έκταση και βάθος», προκειμένου η αποψινή συζήτηση να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για σειρά υποθέσεων. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι προσέρχεται στην αποψινή διαδικασία πανέτοιμη, με τα δικά της επιχειρήματα και στοιχεία, και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραμείνει σιωπηλός και θα εμφανισθεί ιδιαίτερα καταγγελτικός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Η στρατηγική της Συγγρού είναι να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να δώσει το στίγμα του και τον τόνο της συζήτησης και, ακολούθως, να απαντήσουν στον ίδιο τόνο. «Εχουμε κι εμείς τα δικά μας επιχειρήματα και στοιχεία. Είναι ήδη στην κυβέρνηση για 14 μήνες, είναι πολλά αυτά που έχουν κάνει και πολλά αυτά που δεν έχουν κάνει», επισημαίνουν με νόημα στελέχη κοντά στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Από τη συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να απουσιάσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με συνεργάτες του τελευταίου να δηλώνουν ότι «τη στιγμή που η χώρα φλέγεται, δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιούνται τα επικοινωνιακά παίγνια του κ. Τσίπρα». Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι οποιαδήποτε μομφή ή κατηγορία θα απαντηθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Υπό την πίεση μιας, όπως προδιαγράφεται, δυσχερούς συμφωνίας με τους εταίρους για το κλείσιμο της αξιολόγησης, και με τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση να μην παρουσιάζει σημάδια εκτόνωσης, η κυβέρνηση στρέφεται σε ένα πεδίο στο οποίο θεωρεί ότι ακόμα διατηρεί πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων της. Στο επίκεντρο της αποψινής συζήτησης, από την πλευρά του πρωθυπουργού, θα βρεθεί η υπόθεση των καταγγελιών για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του αναπληρωτή υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου, με την κυβέρνηση να επιδιώκει «την αποκατάσταση της αλήθειας, να φανεί από πού πραγματικά υπήρξαν παρεμβάσεις». Την κυβερνητική επιχειρηματολογία θα συμπληρώσουν οι πάγιες αναφορές στις λίστες καταθετών εξωτερικού και στο τρίγωνο πολιτικής – τραπεζών – μέσων ενημέρωσης, ζητήματα στα οποία σταθερά αναφέρεται ο κ. Τσίπρας στη Βουλή.

Η συζήτηση έρχεται στον απόηχο της σκληρής κόντρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος απάντησε γνωστοποιώντας εκ των προτέρων μήνυση και αγωγή κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη. Αφορμή η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου για σχέσεις του κ. Κουμουτσάκου με εμπλεκομένους σε υποθέσεις πολιτικού εκβιασμού, με βάση σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Εθνος», το οποίο ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος για την υπόθεση εκβιαστών δημοσιογράφος Τάκης Μουσσάς είχε συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Κουμουτσάκο. Ο τελευταίος παρέπεμψε στην ιδιότητά του, ότι δηλαδή είναι εκπρόσωπος Τύπου, για τις επικοινωνίες αυτές.

Με αφορμή την υπόθεση και τη δημοσιοποίηση στοιχείων από καταγεγραμμένες από κρατικές υπηρεσίες τηλεφωνικές συνομιλίες, ο κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για «αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της κυβέρνησης».