ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: «Εμπορική γέφυρα ο υποθαλάσσιος αγωγός αερίου»

Παυλόπουλος: «Εμπορική γέφυρα ο υποθαλάσσιος αγωγός αερίου»

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει θαλάσσια πύλη από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν και αύριο με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. «Η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα μέσω Κύπρου προς την Ελλάδα θα αποτελέσει εμπορική γέφυρα για την απρόσκοπτη σύνδεση με την Ευρώπη», σημειώνει.

«Βαδίζουμε μαζί σε ένα πολλά υποσχόμενο και απαιτητικό μέλλον, το οποίο βασίζεται σε στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καλεί ταυτόχρονα ισραηλινές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικές», δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος και σημειώνει ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 32%. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 κοινά έργα μεταξύ ισραηλινών και ελληνικών εταιρειών και αναμένουμε σύντομα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για νέες συνεργασίες», αναφέρει και ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς «να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα». Παράλληλα, επισημαίνει τον αναπτυσσόμενο τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι «οι ισραηλινοί ταξιδιώτες παραμένουν πιστοί στην Ελλάδα».

Ο Ελληνας Πρόεδρος επαινεί τη συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν στρέφεται εναντίον κάποιου τρίτου μέρους, υπαινισσόμενος την Τουρκία, και προσθέτει δηκτικά: «Θα συμφωνήσουμε να συμμετάσχουν σε αυτό το πλαίσιο και όσοι συμμερίζονται την προσπάθεια προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας». Τέλος, αναφέρεται στις συνεχείς ροές προσφύγων και μεταναστών και υπογραμμίζει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων.