ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης προς Μητσοτάκη: «Tα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά»

Σκουρλέτης προς Μητσοτάκη: «Tα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά»

Με μία φράση που είχε πει κάποτε ο Κώστας Καραμανλής απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στην αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στην Βουλή για εκλογές.

«Εγώ θα επαναλάβω αυτό που είχε πει κάποτε ο Κώστας Καραμανλής: "τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης από τα Φάρσαλα, όπου εγκαινίασε την επέκταση του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η ΕΠΑ Θεσσαλίας και η δημοτική αρχή της πόλης.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα του Φυσικού Αερίου ο υπουργός δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης στον τομέα του Φυσικού Αερίου και με συστηματικό τρόπο προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εφαλτήριο ανάπτυξης» αυτά που γίνονται στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι υπάρχει ένας οργανωμένος σχεδιασμός για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επέκταση του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα σε συνδυασμό και με τις φθηνές τιμές. Υπογράμμισε, ότι η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με την εφαρμογής μίας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής και έχει αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Παράλληλα απατώντας σε ερώτημα σχετικό με την φημολογία που υπάρχει περί διπλασιασμού του φόρου στο αέριο κίνησης, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί κάτι γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο και υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο νέο κανονισμό της ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και σημείωσε ότι γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες που έχουν πρόβλημα και να ενταχθούν στο σύστημα των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή.

Με αφορμή την αισιόδοξη εξέλιξη της σημερινής ημέρας στα Φάρσαλα ο κ. Σκουρλέτης έκανε αναφορά και στα ΜΜΕ παρατηρώντας ότι στα «δελτία των 8:00 ακούει κανείς πράγματα που τον κάνουν να νομίζει ότι βρίσκεται στην λωρίδα της Γάζας η την Συρία. Να μην ωραιοποιούμε καταστάσεις αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους», σχολίασε.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση ανέφερε ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και συμπλήρωσε:. «αν δεν υπάρξουν πολιτικά εμπόδια στην διαπραγμάτευση («όχι πολιτικές εξελίξεις» όπως διευκρίνισε ), τότε μετά το Πάσχα θα έχουμε ανοίξει άλλο δρόμο».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Μπακούρας επεσήμανε:

«Το 53% του πληθυσμού στην Θεσσαλία χρησιμοποιεί Φυσικό Αέριο σε επτά Καλλικρατικούς Δήμους, σήμερα γίνεται επέκταση και στα Φάρσαλα. Σκοπός μας είναι στα επόμενα χρόνια με ανταγωνιστικές τιμές να φθάσουμε στο 66% της διείσδυσης του Φυσικού Αερίου. Η τιμή θα είναι πολύ ανταγωνιστική αφού αυτή τη στιγμή έχουμε 24% πιο χαμηλές τιμές από πέρυσι και ειδικά στην βιομηχανία έχουμε πάνω από 39% μείωση τιμών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπάρχουν 7 εκ ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς την ΕΠΑ τους οποίους και προσπαθεί να βοηθήσει η εταιρεία διευκολύνοντας τους τρόπους αποπληρωμής των χρεών τους.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, παρατήρησε ότι η σύνδεση με το Φυσικό Αέριο θα συνεισφέρει πολλαπλά στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερη μείωση του κόστους διαβίωσης όπως και παραγωγής, ενώ έθεσε και το κυρίαρχο θέμα του νερού που απασχολεί την περιοχή.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων Α. Καραχάλιος τόνισε ότι το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο και θα τον βοηθήσει στην περεταίρω ανάπτυξη του.

Ως εφαλτήριο για την έναρξη μιας σειράς μικρών και μεγάλων αναπτυξιακών έργων, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, την σύνδεση του Αλμυρού με φυσικό αέριο, μέσω της ΕΠΑ Θεσσαλίας, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια νέα εποχή για την περιοχή.