ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε για την Σύνοδο του Νότου: «Οταν οι σοσιαλιστές συναντώνται δεν προκύπτει κάτι έξυπνο»

soiblekokkino-thumb-large--2-thumb-large

Δυσφορία έχει προκαλέσει στον ευρωπαϊκό Βορρά η Σύνοδος των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., που συγκλήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ερμηνεύεται ως δημιουργία μετώπου ενάντια στη λιτότητα. Για το θέμα έκαναν δηλώσεις τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά»

Την άποψη ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Le Monde».

«Η λιτότητα, για εμένα, είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος». «Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα» κατέληξε.

Πιέρ Μοσκοβισί: «Οι δεσμεύσεις πρέπει να εκπληρώνονται»

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις, εκπληρώνονται».

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Ο Τσίπρας κάνει τα συνηθισμένα κόλπα του»

Οξύτερη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωσε σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα». Κατά τον Βέμπερ, αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Όπως υποστήριξε, τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά και ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:«Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο»

Την ώρα που προσερχόταν στο Eurogroup δημοσιογράφος ζήτησε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να σχολιάσει στην Σύνοδο του Νότου.  Εκείνος τότε χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών και αμέσως πρόσθεσε: «Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».