ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προκλήσεις της Ευρώπης στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Ολάντ

paulopoulosolant

Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη τόσο στον τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα και οι ελληνικές Αρχές έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, εκτίμησε, βεβαίως, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Γαλλία, εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον, την ολοκλήρωση και ενοποίηση της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πρώτον την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, που προκαλεί στην κοινωνική συνοχή-διευρύνοντας τις ανισότητες και δεύτερον στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά συνάμα οφείλει να συμπεριφερθεί με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους Πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται ο άνθρωπος.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στην ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να την υποτιμάμε και να την υποβαθμίζουμε, καθώς πρόκειται για αρχή που περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Ευρώπη στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της Δημοκρατίας και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει τις παροδικές της δυσκολίες και θα φθάσει στην τελική ολοκλήρωσή της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ, υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, και τόνισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται διαχρονικά με στενούς δεσμούς, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδιανόητο για την Γαλλία να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.

Ο κ. Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης από τους εξτρεμιστές, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων και υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Όπως υποστήριξε οι εξτρεμιστές λειτουργούν με σκοπό να καταλύσουν την Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι ευρωπαίοι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και ο Έλληνας Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος-τον οποίο αποκάλεσε και φίλο της Γαλλίας- στάθηκαν στον πλευρό του γαλλικού λαού, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι Γάλλοι έχουν κάνει πολλές θυσίες και αποτελούν σύμβολο, ενώ υπογράμμισε ότι μαζί θα συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα μας για την ολοκλήρωση της ΕΕ και θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ