ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: Δεν είμαι αισιόδοξος για «κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια»

gre1670471_26868143

«Δεν είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό που λέμε κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, για το κάδρο της Ευρώπης, καθώς βλέπουμε ότι κάτω από την επίδραση των πολλαπλών κρίσεων υπάρχει υποχώρηση και στο πεδίο της δημοκρατίας και στο πεδίο της πολιτικής και κυρίως της κοινής πολιτικής πορείας», είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ομιλίας του στην Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα την «Κινητοποίηση των Κοινοβουλίων ενάντια στο μίσος, για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και ρατσισμό».

Για να προσθέσει πως «χρειάζεται μια νέα δημοκρατική και κοινωνική αρχιτεκτονική για την Ευρώπη με επανεξέταση της θέσης που έχουν τα Κοινοβούλια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάποια κέντρα διαμόρφωσης αποφάσεων που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από τα επίσημα θεσμικά όργανα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Οι πολιτικοί είναι σε μεγάλο βαθμό υποτελείς στις αγορές και σας δίνω ως παράδειγμα τις εταιρείες αξιολόγησης που μπορούν να σηκώσουν ή να κατεβάσουν μια κυβέρνηση ή μια κρατική εθνική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υποχώρηση της δημοκρατίας και των επιχειρημάτων στον δημοκρατικό διάλογο. Η υποχώρηση της δημοκρατίας, μαζί με τη φτώχεια, αποτελούν το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα φαινόμενα της μισαλλοδοξίας, της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας”. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε πως “στην Ελλάδα υπήρξε μια ανοχή από μέρος της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος, για να μην πω και συναίνεση, στη ρητορική του μίσους” – μια αναφορά η οποία παραπέμπει προφανώς στο φαινόμενο της εκλογικής απήχησης της Χρυσής Αυγής.