ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Παυλόπουλου προς Ταγίπ Ερντογάν

Απάντηση Παυλόπουλου προς Ταγίπ Ερντογάν

Με επίκληση του διεθνούς δικαίου απάντησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη σημαία της Κύπρου και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αξιοποιώντας την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχθούμε». «Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε». Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ακόμη ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος απαράδεκτα και πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέδεσε τις δηλώσεις με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσότερων προβλημάτων».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η επανάληψη των συνομιλιών ουσιαστικά δεν έχει νόημα εάν δεν καθοριστεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη. Αναφερόμενος σε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, είπε ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου να διαμορφωθεί εικόνα για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και τα υπόλοιπα ζητήματα να κλείσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ώστε περί τα μέσα του νέου έτους να γίνουν τα δημοψηφίσματα.