ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Συγκρουσιακό κλίμα στη «σκιά» των εξαγγελιών Τσίπρα

Βουλή: Συγκρουσιακό κλίμα στη «σκιά» των εξαγγελιών Τσίπρα

Σημείο αναφοράς σχεδόν όλων των ομιλητών στην εξελισσόμενη για τέταρτη ημέρα σήμερα στη Βουλή  συζήτηση επί του Προϋπολογισμού αποτέλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για εφάπαξ παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους και για ευνοϊκή ρύθμιση ως προς το ΦΠΑ σε νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Οι περισσότεροι από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας που έλαβαν έκτοτε το λόγο, έδωσαν την αίσθηση πως ανέμεναν τέτοιου περιεχομένου εξαγγελίες, ώστε να αμυνθούν με τρόπο «θετικό» στη μαζική, επιθετική και συνεχή κριτική που δέχονται διαρκώς από την αντιπολίτευση. Ο μνημονιακός προϋπολογισμός και η ρευστότητα ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δεν διαμορφώνουν για εκείνους ένα καλό περιβάλλον.

Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση από του βήματος της Ολομέλειας απαξίωσε τις διά στόματος Αλ.Τσίπρα τελευταίες εξαγγελίες.

Για «πανικόβλητο πρωθυπουργό» και για «επικοινωνιακά μέτρα-τρυκ» μίλησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. «Η πομπώδης εξαγγελία του πρωθυπουργού συνιστά ομολογία ήττας», σχολίασε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. «Η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις», τόνισε η τέως γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε: να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους, είναι η απάντηση που δίνουν υπουργοί και βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας που παρεμβαίνουν με ομιλίες τους. «Ο πρωθυπουργός έκανε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε: ό,τι περισσέψει θα το δίνουμε στους αδύναμους. Κάντε υπομονή. Ηταν μόνο η αρχή. Ερχονται και άλλα με τους επόμενους προϋπολογισμούς», είπε από νωρίς το πρωί ο κ. Σ.Μπαλλής (ΣΥΡΙΖΑ) δίνοντας τον τόνο.

Πρώτο εκ των κυβερνητικών στελεχών που από αργά χθες το βράδυ έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν η παριστάμενη εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια Αικατερίνη Παπανάτσιου. «Όσον αφορά τα 617 εκατομμύρια, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα ήθελα να εξηγήσω ότι είναι από το πλεόνασμα, το οποίο υπάρχει, 2,44 δισεκατομμύρια μέχρι τον μήνα Νοέμβριο πάνω στον στόχο του προϋπολογισμού του 2016. Κατανοώ, βέβαια, τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ότι λίγο έχουν ταραχτεί από την είδηση και μάλλον δεν μπορούν να το αφομοιώσουν», είπε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Οικονομικών.

«Αν όντως υπάρχει αυτό το πλεόνασμα, το οποίο όλοι θα ευχόμασταν να ήταν πραγματικό πλεόνασμα, οφείλετε τότε να εξηγήσετε στους Έλληνες πολίτες γιατί δεν έχετε αποπληρώσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου όπου επί δικών σας ημερών έχουν αυξηθεί κατά 63% και έχουν φτάσει πλέον να είναι πάνω από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Χρ.Δήμας.

Αντιπαραθέσεις.

Η περί το πρωθυπουργικό διάγγελμα αντιπαράθεση, φάνηκε συγκυριακά να θέτει σε δεύτερο πλάνο μια άλλη, εν δυνάμει σύγκρουση, που φάνηκε να πυροδοτείται μια ημέρα πριν, με επίκεντρο το «κάλεσμα Τσακαλώτου» στην αντιπολίτευση να δηλώσει άμεσα και δημοςίως αν στηρίζει την κλυβερνητική θέση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ότι δεν μπορούν να ψηφιστούν τώρα μέτρα για πιθανά δημοσιονομικά κενά μετά το 2018, ή για αλλαγές στα εργασιακά. Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ποτάμι, εμμέσως και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, απάντησαν καλώντας την κυβέρνηση να συζητηθούν -έστω αυτή την τελευταία στιγμή- τα εν λόγω ζητήματα «κεκλεισμένων των θυρών». Η κυβερνητική πλευρά φάνηκε να «αγνοεί» αυτή την ειδική πρόσκληση του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης, με τα στελέχη της (τον κ. Τσακαλώτο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ.Μαντά και σειρά άλλων βουλευτών) να περιορίζονται να λένε πως δεν ακούν δημοσίως τις θέσεις της αντιπολίτευσης για τα επίμαχα ζητήματα.

Τόσο το θέμα του διαγγέλματος, όσο και το περί προσκλήσεως του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να κυριαρχήσουν και αύριο, ειδικά κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, με την οποία και θα κλείσει η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στα αξιοσημείωτα της εν εξελίξει αυτής διαδικασίας, πάντως, είναι:

Πρώτον, η γεμάτη αιχμές ομιλία του προσφάτως ανασχηματισθέντος τέως υπουργού υπουργού Παιδείας, καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Ν.Φίλης όχι μόνο πήρε αποστάσεις από τη γνωστή πρωτοβουλία του κ. Π. Καμμένου για επίσκεψη βουλευτών στο Καστελόριζο, αλλά και μίλησε επικριτικά για επιρροή της Εκκλησίας στην διακυβέρνηση της χώρας: «Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», είπε μεταξύ άλλων.

Δεύτερον, η απροθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν την προαναφερθείσα «πρωτοβουλία» του συγκυβερνώντος Π.Καμμένου. Και τούτο, παρά τα πυρά σφοδρής κριτικής που δέχθηκε η συγκυβέρνηση από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Μόνο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετείχαν στην επίσκεψη, την υπερασπίστηκαν με πάθος.

Τρίτον, η οξύτατη φραστική διαμάχη που είχαν ο βουλευτής της ΝΔ Β.Οικονόμου με τον κ. Τσακαλώτο. Οταν ο υπουργός Οικονομικών ακούστηκε να σχολιάζει ενοχλημένος από τα κυβερνητικά έδρανα ορισμένες αναφορές του κ. Οικονόμου τις οποίες θεώρησε ανακριβείς, ο γαλάζιος βουλευτής επιτέθηκε με εντονότατο τρόπο και μιλώντας στον ενικό στον κ. Τσακαλώτο, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους. Στην επισήμανση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν γνωρίζει να «διαβάζει» τον προϋπολογισμό, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Αλλού να κάνεις υποδείξεις».