ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση από τον ESM για την ανάρτηση του ΔΝΤ

Σκληρή απάντηση από τον ESM για την ανάρτηση του ΔΝΤ

Σκληρή απάντηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για το blog που δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του ΕSM δήλωσε πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι στελέχη του ΔΝΤ δημοσίευσαν ένα blog για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση την στιγμή που νέες διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα με σκοπό να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση». Ο εκπρόσωπος του  ΕSM καταλήγει σε αυστηρό τόνο πως «ελπίζουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική που οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα παραμένουν κεκλεισμένων των θυρών».

Ο εκπρόσωπος του ESM τόνισε πως στηρίζει την άποψη που εκφράστηκε νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου τονίστηκε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ είπε πως «διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ», προσθέτοντας πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».

Αναφερομένη στην αποστολή στην Αθήνα, σημείωσε πως «προσωπικό από όλα τα θεσμικά όργανα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση» και επανέλαβε πως «δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σύντομα εάν όλες οι πλευρές εμπλακούν στις συζητήσεις εποικοδομητικά», δηλώνοντας την προσήλωση της Επιτροπής προς αυτό το σκοπό.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο». Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την Ευρωζώνη.