ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης

Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αυτό είπε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί και σε άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα» όπου μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «πολιτικά αδύνατες» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

O κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».

Παράλληλα τονίζει πως για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την κοινωνία.

«Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει και συμπληρώνει πως δε θα πρέπει να υπερεκτιμάται η «ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη», υπενθυμίζοντας πως οι ίδιοι στόχοι «δε θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές»

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών καταλήγοντας παροτρύνει τους ηγέτες της ευρωζώνης να αναλάβουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη για να επιτευχθεί μια βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει.

Η βρετανική εφημερίδα, τέλος, σχολιάζει πως το άρθρο του κ. Μοσκοβισί «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα».