ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις Αθήνας – θεσμών

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις Αθήνας – θεσμών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αυριο, Πέμπτη, αναμένεται τελικά να σταλεί η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, σχετικά τις εξαγγελίες Τσίπρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι από το πρωί εντατικές, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει ανακύψει για το πακέτο παρόχων και την αντίδραση της Ευρωζώνης, με το πάγωμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο επέμεινε στην άποψη, που είχε διατυπώσει από χθες, ότι δηλαδή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (έκτακτο βοήθημα προς συνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Παράλληλα δεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί, μέχρι τώρα, την πρόταση απεμπλοκής μέσω επιστολής του υπουργού Οικονομικών.

Νωρίτερα υπήρξαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προκειμένου να αναζητηθεί λύση, κάτι πάντως που διαψεύδεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από πηγή της Ευρωζώνης.

«Δουλεύουμε εποικοδομητικά μαζί με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές προς μία λύση για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. Ως αποτέλεσμα, δεν θεωρείται αναγκαία η σύγκληση περαιτέρω έκτακτων Euroworking», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

Νωρίτερα, το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωνε ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι προγραμματισμένη ούτε καν συνεδρίαση του Euroworking Group, δείγμα ότι η απόσταση μεταξύ των μερών παραμένει.

Πηγές του Μαξίμου εξέφραζαν την άποψη ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή Εurogroup. «Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» σημείωναν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».