ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» σε προεκλογικές συνεργασίες από Μητσοτάκη

«Οχι» σε προεκλογικές συνεργασίες από Μητσοτάκη

Ετοιμος να κυβερνήσει και να συνεργαστεί μετεκλογικά με άλλες δυνάμεις, ακόμη κι αν η Ν.Δ. βγει αυτοδύναμη από τις επόμενες κάλπες, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, αναλύοντας τη στρατηγική επιλογή της διεύρυνσης, ότι δεν ενδιαφέρεται για προεκλογικές συνεργασίες, αλλά για τη διεύρυνση της απήχησης της Ν.Δ. στην κοινωνία, ώστε να πετύχει «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η ορολογία –«το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»– έχει αντικαταστήσει την επίτευξη αυτοδυναμίας στο επίσημο λεξιλόγιο των στελεχών, προκειμένου η Ν.Δ. να μην προκαλέσει αποσυσπείρωση του ακροατηρίου της και ταυτόχρονα να καταφέρει να γίνει ο βασικός υποδοχέας των απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων και της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφου. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές είναι η μόνη λύση για τη χώρα και απηχεί με σαφήνεια τη διάθεσή του να μη λειάνει τη ρητορική του απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, αλλά, αντιθέτως, να συνεχίσει να τον αποδομεί. Για του λόγου το αληθές, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό «της αιώνιας λιτότητας, που έχει καταδικάσει τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και εθνικής υποχώρησης», ενώ τον κατηγορεί για τις επιζήμιες για την Ελλάδα καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, που δρομολογούν νέα μέτρα.

Κληθείς να απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι το «παρών» της Ν.Δ. στην ψηφοφορία για το βοήθημα προς τους συνταξιούχους υπαγορεύθηκε από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «συστηματικά διχάζει την ελληνική κοινωνία» και υπογραμμίζει ότι η στάση της Ν.Δ. υπαγορεύθηκε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών Ελλήνων (μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και όσοι βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας). «Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι τακτικισμών της κυβέρνησης», διαμηνύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. που υπεραμύνεται της επιλογής της Πειραιώς να υπερψηφίσει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θυμίζοντας ότι η Ν.Δ. εξαρχής ήταν αντίθετη στην αύξηση του ΦΠΑ και πως το μέτρο έχει πολύ χαμηλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει και πως η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας» που θα ξεπερνά το στενό πλαίσιο του μνημονίου, ενώ επιμένει ότι η χώρα δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και θα καταφέρει τη μείωσή τους μόνο με ένα επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Το δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση θα παρουσιάσει και ενώπιον της Αγκελα Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να βρεθεί συνεννόηση με την κυβέρνηση για κάποια θέματα, ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι στο προσφυγικό η Ν.Δ. είχε καλή διάθεση, αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε στον στοιχειώδη διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών. Σημειώνει, ακόμη, ότι στα θέματα της οικονομίας η απόσταση που χωρίζει τη Ν.Δ. από την κυβέρνηση είναι «άβυσσος», καθώς ο πρωθυπουργός «είναι προσκολλημένος σε μια άλλη εποχή και αναγκάζεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύει». Δηλώνει, πάντως, έτοιμος για συνεννόηση στα εθνικά θέματα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό –«για μένα το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται είναι μη διαπραγματεύσιμο»– και στην τουρκική προκλητικότητα που αμφισβητεί τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για θέματα για τα οποία απαιτείται συνεννόηση και εθνική γραμμή.