ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος, η διατήρηση των ισορροπιών

Στόχος, η διατήρηση των ισορροπιών

Ολες οι εμπλεκόμενες στην ελληνική κρίση πλευρές θέλουν να αποφύγουν την αναζωπύρωσή της, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία ευαίσθητη λόγω του προσφυγικού. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει ο γερμανικός Τύπος στο κλείσιμο του μετώπου μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, που προκάλεσε το πακέτο παροχών του κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Η διαμάχη μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών διευθετήθηκε εντέλει την παραμονή Χριστουγέννων», γράφει η Sueddeutsche Zeitung. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας επέλεξε την τόσο σημαντική αυτή μέρα για να ενημερώσει τους πιστωτές ότι παρά το εφάπαξ δώρο Χριστουγέννων (…) θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις στο πεδίο των περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Είναι μια υπόσχεση όπως πολλές άλλες. Το ότι οι πιστωτές εξέφρασαν άμεσα τη χαρά τους γι’ αυτό αποσύροντας μάλιστα τις απειλές για πιθανές κυρώσεις, προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς την εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Η αντίδραση καταδεικνύει όμως και το ζητούμενο για οφειλέτη και πιστωτές: θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης στην υπερχρεωμένη και πολιτικά εύθραυστη χώρα, η οποία συν τοις άλλοις φιλοξενεί και πολλούς πρόσφυγες».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, από την πλευρά της, σχολιάζει: «Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν ανέλαβε νέες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωζώνης. Από το Eurogroup ακούγεται ότι το δώρο Χριστουγέννων μπορεί να γίνει αποδεκτό, όσο η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016. Οι χώρες της Ευρωζώνης όμως έπρεπε να παγώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να στείλουν κι ένα μήνυμα. Το ότι η Αθήνα ανακοίνωσε σχεδόν αμέσως μετά τη σύνοδο του Eurogroup μονομερώς το δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους, ενόχλησε πολύ».

Η εφημερίδα Neues Deutschland αποδίδει τη στάση της Ευρωζώνης στον οίκο αξιολόγησης Moody’s: «Οχι, δεν θυμίζει δώρο Χριστουγέννων. (…) Τα κίνητρα του Ντάισελμπλουμ είναι διαφορετικά: ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε πολύ πρόσφατα για τον κίνδυνο αποτυχίας του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και συγκεκριμένα ότι χωρίς απομείωση του χρέους, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει δάνεια που λήγουν το 2017. Μια χώρα που εξαρτάται από τους θεσμούς έχει σαφέστατα μεγαλύτερη αξία από μια χώρα που έχει πτωχεύσει».