ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραχωρούμε ειδικό καθεστώς στους Αμερικανούς της Λάρισας

Με την υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς κλείνει η διελκυστίνδα μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για τη συμφωνία «τεχνικής συνεργασίας» (CTA) που αφορά το νομικό καθεστώς των στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών των ΗΠΑ στη χώρα μας, την ολοκλήρωση της οποίας ανακοίνωσαν, μετά τη συνάντησή τους χθες στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Αμύνης των δύο χωρών κ. Α. Τσοχατζόπουλος και Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, εγκαταλείποντας την αρχική της θέση, συναίνεσε τελικώς στην επέκταση του καθεστώτος πλήρους ετεροδικίας που ισχύει για τους Αμερικανούς στη βάση της Σούδας και στο προσωπικό τους που υπηρετεί στο νατοϊκό στρατηγείο του Τυρνάβου, κάτι που ζητούσε εξαρχής και επιμόνως η Ουάσιγκτον καθ’ όλη τη διετία που διήρκεσαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ειδικές ρυθμίσεις

Το καθεστώς αυτό προβλέπει επιπρόσθετες ετεροβαρείς, όπως εκτιμάται, ειδικές ρυθμίσεις σε ζητήματα ασφαλείας όχι μόνο για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα στελεχώσουν το στρατηγείο, αλλά και για τα πολιτικά στελέχη.

Εξέλιξη που δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συμφωνία προβλέπεται αμοιβαιότητα για τους Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρετούν σε αμερικανικό έδαφος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε σχετικά ότι «μας δόθηκε η δυνατότητα να συμφωνήσουμε για την τελική διαμόρφωση της CTA, για το νομικό καθεστώς των στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είτε στο πλαίσιο της παρουσίας τους για στρατιωτικούς σκοπούς στις αμερικανικές βάσεις είτε σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αυτή ισχύει παράλληλα με τη συμφωνία που ισχύει για τις νατοϊκές δυνάμεις (SOFA)». Από την πλευρά του ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η «στροφή» στη στάση της ελληνικής πλευράς συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών κ. Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπανδρέου και οριστικοποιήθηκε σε συσκέψεις που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες στο «Πεντάγωνο».

Αποδίδεται δε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στην Αθήνα σε όλα τα επίπεδα.