ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους «έστησε» ο υπ. Εξωτερικών, αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο

Η συνήθης τακτική του υπουργού Εξωτερικών να θέτει σε ήσσονα μοίρα την ενημέρωση του Κοινοβουλίου οδήγησε χθες την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποχώρηση από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η καθυστέρηση επί πενήντα λεπτά από την προγραμματισμένη έναρξη -λόγω της παρουσίας του υπουργού σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή- προβλημάτισε και τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Κάρολο Παπούλια, που εξοργισμένος έψεξε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, όταν η Νέα Δημοκρατία έπειτα από προτροπή του κ. Μιλτιάδη Εβερτ αποχωρούσε από την αίθουσα. Ο κ. Εβερτ με επιστολή του προς τον κ. Απ. Κακλαμάνη στηλίτευσε τη στάση του υπουργού, «που υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο», ενώ ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, που προσήλθε με καθυστέρηση περίπου ώρας, αρκέστηκε απλώς να μιλήσει «για προσχηματική δικαιολογία και τεχνητή ρήξη».

Κανένα νέο

Κατά τ’ άλλα, η ενημέρωση του υπουργού στα εθνικά θέματα -λόγω και της απουσίας της Ν.Δ.- ήταν άνευρη και δεν προσέφερε τίποτε το καινούργιο, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου δέχθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κριτική για τον καθησυχαστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αθήνα την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ο κ. Γ. Αρσένης πρότεινε να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τις καταδικαστικές αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων κατά της Τουρκίας. Ο κ. Ι. Χαραλαμπόπουλος συνέδεσε ευθέως το θέμα του «Πίρι Ρέις» με το Κυπριακό, καλώντας τον υπουργό να «βλέπει πίσω από την προβιά το λύκο με τα μυτερά δόντια», ενώ ο κ. Στ. Παπαθεμελής τόνισε ότι ο υπουργός παρεξηγείται από τους ομολόγους του για τον τρόπο προσεγγίσεως με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση και καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ευρωπαϊκή προοπτική της (που προϋποθέτει διαφορετική στάση στο Κυπριακό, παραπομπή των διεκδικήσεων στη Χάγη και εσωτερικές μεταρρυθμίσεις) και στη διαιώνιση της μέχρι στιγμής πορείας της – κάτι που προξενεί αμηχανία στη γείτονα χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επικρατήσει. Μπορεί όμως κανείς να εικάσει ότι θα υπάρξουν απρόβλεπτες, μη ομαλές, αντιδράσει, εκ μέρους της Τουρκίας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αποδίδεται δε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στην Αθήνα σε όλα τα επίπεδα.