ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΗΜΕΡΑ

Αύξηση διδάκτρων 3,5% για όλη την εκπαίδευση

Αυξήσεις 3,5% για το σχολικό έτος 2001-2002 στα δίδακτρα όλων των κλάδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης προβλέπει η τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. Στα δίδακτρα θα περιλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως ποσά που εισπράττονται για παροχή πρόσθετων υπηρεσιών που συνοδεύουν με την εκπαιδευτική υπηρεσία, όπως τροφεία, έξοδα μεταφοράς, δαπάνες για ξένες γλώσσες, μουσική, χορό ή φροντιστηριακά μαθήματα. Η ρύθμιση αφορά από τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια μέχρι τα ιδρύματα γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα κάθε είδους ΙΕΚ, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών.

Ανάσα 2,78% στη Σοφοκλέους

Βαθιά ανάσα πήρε χθες η Σοφοκλέους μετά επτά συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, κλείνοντας με άνοδο 2,78% στις 2.983,48 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως από τις εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις και κατευθύνθηκε σε μετοχές του τραπεζικού και του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Η Σοφοκλέους έμεινε πάντως για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κάτω από τις 3.000 μονάδες, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 68 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 22 δισ. δρχ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένου πακέτου 4.726.000 μετοχών της «Βιοχάλκο» στα 11 ευρώ, συνολικής αξίας 17,7 δισ. δραχμών.

«Οψιμο» όχι ΓΣΕΒΕΕ στον διάλογο

Κατόπιν παρεμβάσεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι της δεύτερης μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης, αυτής των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), δεν προσήλθαν στη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Τ. Γιαννίτση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας φιλοδοξεί πάντοτε να ολοκληρώσει τον κύκλο των συναντήσεών του έως το τέλος Ιουνίου, ώστε να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο η ουσιαστική φάση του διαλόγου, ο οποίος θα υποστηριχθεί και με διαφημιστική εκστρατεία.

Προς ρήξη κυβέρνησης-ΑΔΕΔΥ

Σε ρήξη οδηγεί κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου. Τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων κοστολογήθηκαν σε 1,3 τρισ. δραχμές από το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο κάλεσε την ΑΔΕΔΥ σε συζήτηση για ένα νέο και δίκαιο σύστημα αμοιβών. Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν και, την προσεχή Τρίτη, οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν το πρώτο συλλαλητήριο.

Ο νέος πρέσβης ΗΠΑ: Η επιλογή του κ. Τομ Μίλερ ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοινώθηκε χθες και επισήμως από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου κ. Αρι Φλάισερ. Η απόφαση του Λευκού Οίκου πρέπει τυπικώς να εγκριθεί από τη Γερουσία. Ο κ. Μίλερ, ο οποίος είναι σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία έχει υπηρετήσει, στο παρελθόν, δύο φορές στην Ελλάδα.

Φορολογικές δηλώσεις: Μία στις επτά δηλώσεις που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζουν λάθη. Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαρισθεί περί τις 1.234.217 δηλώσεις και το Δημόσιο έχει βάλει στα ταμεία του το ποσόν των 95,8 δισ. δρχ.

Εξετάσεις: Με θέματα σχετικής δυσκολίας, που απαιτούσαν και κριτική σκέψη, συνεχίστηκαν χθες οι πανελλήνιες εξετάσεις της Β’ και Γ’ Λυκείου.

Πρυτάνεις ΑΕΙ: Διάλογο από μηδενική βάση για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ πρότεινε ο υπουργός Παιδείας στους πρυτάνεις κατά τη χθεσινή, μαραθώνια συνάντησή τους, επιδιώκοντας να κλείσει το μέτωπο των αντιδράσεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Ρικομέξ»: Την παραπομπή 11 ατόμων για τη φονική κατάρρευση της «Ρικομέξ», στον σεισμό του Σεπτεμβρίου ’99, ζητεί με πόρισμα-καταπέλτη η εισαγγελέας Πρωτοδικών. Ανάμεσά τους, μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, πολιτικοί μηχανικοί και ο αρχιτέκτονας του κτιρίου.

Μεταξύ ανθρώπων: Ο 32χρονος Παλαιστίνιος Μαζέν Ζουλανί έπεσε νεκρός την Παρασκευή από τις σφαίρες φανατικού Ισραηλινού. Ομως, με τα όργανά του έδωσε ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς, αποδεικνύοντας ότι ο ανθρωπισμός δεν έχει φυλή.

Κινηματογράφος: «Merci για τη σοκολάτα», η δραματική ανατομία, η αστυνομική περιπλοκή και το ειρωνικό παιχνίδι του Κλοντ Σαμπρόλ. «Blow» η άνοδος και η πτώση ενός Αμερικανού «πρίγκιπα» των ναρκωτικών. Κριτική του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου.

Τελικός «αιωνίων»: Ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ με σκορ 82-74 και πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς της Α1 κατηγορίας μπάσκετ, όπου την προσεχή Κυριακή (21.00, ΟΑΚΑ) θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, έχοντας πλεονέκτημα έδρας

Χωροταξία: Το νωρίτερο σε μια δεκαετία τοποθετεί την εφαρμογή των χωροταξικών εξαγγελιών Λαλιώτη ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.