ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση του παραλόγου από ΠΑΣΟΚ για τρομονόμο

«Η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία λέει τόσες ημέρες ότι δεν εμπιστεύεται τον τρόπο εφαρμογής του νόμου, δεν εμπιστεύεται το κράτος, αμφισβητεί την ποιότητα της Δημοκρατίας. Εξ οικείων λοιπόν τα βέλη. Αυτό δεν είναι κυβερνητική παράταξη, είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία στελεχών, αλλά οι ώρες είναι κρίσιμες για τον τόπο. Υπάρχει πολιτικό κενό, τίθεται ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας».

Το εν λόγω πολιτικό συμπέρασμα, που διατυπώθηκε χθες στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο -κατά τη συζήτηση των διατάξεων για την τρομοκρατία, του νομοσχεδίου για την προστασία από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο και υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κατά πλειοψηφία-, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της κυβερνώσας παράταξης αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης είναι ότι ο εκ των διαφωνούντων κ. Σήφης Βαλυράκης ζήτησε τον λόγο και ανέγνωσε την ακόλουθη δήλωση: «Η ψήφιση του νόμου αυτού, με συνοπτικές καθόλου κολακευτικές, για την εικόνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μεθοδεύσεις, με την παρουσία ελαχίστων βουλευτών και με παραβίαση της αρχής της δεδηλωμένης πλειοψηφίας, είναι πρωτοφανής στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου. Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση κινείται εκτός των πολιτικών και των θεσμικών της δεσμεύσεων, εκτός κυβερνητικού προγράμματος και εκτός πλαισίου κυβερνητικών δηλώσεων. Οχι μόνο καταψηφίζω το νομοσχέδιο, αλλά θεωρώ την πολιτική και διαδικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, εκτός της ψήφου εμπιστοσύνης που έχω δώσει»…

Θέατρο

Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο διαδραματίστηκε ένα θέατρο του παραλόγου από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση διά του κ. Σταθόπουλου υποτίθεται πως έφερε προς ψήφιση και εισηγήθηκε ένα κορυφαίο θεσμικό νομοθέτημα για το μέγα θέμα της τρομοκρατίας. Η Αριστερά αποχώρησε και απέμειναν στην αίθουσα η κυβερνητική πλειοψηφία και η Ν.Δ. Πλην όμως, επί τρεις ημέρες παρέστησαν στη συζήτηση και ζήτησαν τον λόγο από το ΠΑΣΟΚ περίπου 15 βουλευτές. Εκ των οποίων το νομοσχέδιο στήριξε ο εισηγητής κ. Δαμιανάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Ακριβάκης και ένας(!) βουλευτής, ο κ. Παπαγεωργίου.

Κινητοποίηση

Μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου επιχειρήθηκε χθες κινητοποίηση, που όμως δεν απέδωσε στην πράξη, με εξαίρεση τον κ. Ι. Μαγκριώτη (επίσης εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων), ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τις ανησυχίες των συναδέλφων του… χρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία ως την επόμενη κυβέρνηση της χώρας: «Οι φόβοι της Αριστεράς και των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ περισσότερο αναφέρονται σε αυτούς που θα εφαρμόσουν το νόμο αυτό αύριο, στις δικαστικές και διωκτικές αρχές και πολύ περισσότερο σε μια άλλη κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, αναγνωρίζοντας τη δημοκρατική ευαισθησία της σημερινής κυβέρνησης»!!

Κι ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. (Π. Παυλόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Π. Καμμένος, Α. Ανδρεουλάκος, Αννα Μπενάκη) συνέχιζαν να έχουν απορίες ως προς το… ποιος ακριβώς από το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το νομοσχέδιο και έκαναν λόγο για «γελοιοποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος κ. Ακριβάκης αντέτεινε το εξής: «Μα απορώ πώς βγαίνει το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας δεν το στηρίζει, από την ώρα που το στηρίζει ο υπουργός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο εισηγητής»… Με τον κ. Ακριβάκη συμφώνησε ο κ. Σταθόπουλος, αλλά και ο… κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε συνήθη τη διαδικασία της παρουσίας ελαχίστων βουλευτών και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, επικαλούμενος το «τεκμήριο της πλειοψηφίας». Προφανώς, κατά τον Επίτιμο, το νομοσχέδιο για την τρομοκρατία έχει το ίδιο πολιτικό βάρος με τη διαδικασία κύρωσης συμβάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης επιπλέον δήλωσε ότι ασκείται «ιδεολογική τρομοκρατία» σε όσους ζητούν τη λήψη μέτρων για την τρομοκρατία, θέση με την οποία έσπευσε να συμφωνήσει ο κ. Σταθόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Φ. Ιωαννίδη, και του κ. Κρητικού, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κακουργηματικό». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δ. Γκούσκος, που έκανε λόγο για «κηλίδα στο νομικό μας πολιτισμό».

Επί της ουσίας, ο κ. Σταθόπουλος απεδέχθη πρόταση και για την προστασία των οικείων των μαρτύρων σε δίκες, καθώς και την ανωνυμία των δικαστικών λειτουργούν που επιδικάζουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις.