ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γέφυρα» συνεργασίας Ευθυμίου στους πρυτάνεις

Εναγωνίως ειρήνευση «εδώ και τώρα» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αναζητεί το υπουργείο Παιδείας και με άξονα αυτό ερμηνεύεται το «άνοιγμα» του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ της χώρας. Ο κ. Ευθυμίου πρότεινε στους πρυτάνεις να τεθεί σε συζήτηση από μηδενική βάση το θέμα της αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, πρόταση η οποία ουσιαστικά δεν καθιστά δεσμευτική την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι περιμένει την πρότασή τους για το πώς πρέπει να δρομολογηθεί η αξιολόγηση -αρχικώς των ΤΕΙ- μετά τις 23 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Χαλκιδική.

Εκανε λάθος

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της αιθούσης ο υπουργός Παιδείας με την παραδοχή ότι αντιλαμβάνεται ότι έκανε λάθος στην εκτίμησή του όσον αφορά στην οξύτητα και στη διάρκεια των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητος και των φοιτητών κατά της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ επιχείρησε να διασκεδάσει το ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις υπουργείου – πρυτάνεων. Ζήτησε μάλιστα εμφατικά από αυτούς που έχουν παραιτηθεί να ανακαλέσουν… (πρυτάνεις Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Πατρών, Πολυτεχνείου Κρήτης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Η συνάντηση ήταν μακρά -διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες- και ο υπουργός προσπάθησε στην αρχή της συνάντησης να προσδιορίσει την «επόμενη μέρα» της ψήφισης του νομοσχεδίου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ.

Το ζήτημα της αξιολόγησης αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα των εισηγήσεων όλων των πρυτάνεων, όπως ανέφερε στην «K» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωάννης Φίλης. Ως εκ τούτου, δεν εθίγησαν θέματα σχετικά με τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Οι εξελίξεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ικανοποίησαν την πλειονότητα των πρυτάνεων. Πάντως, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι το «άνοιγμα» του υπουργού δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και οι αντιδράσεις δεν θα αμβλυνθούν κυρίως από την πλευρά των φοιτητών. Υπό κατάληψη τελούν πολλά τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ τη Δευτέρα οι σύλλογοι φοιτητών του Ιδρύματος προγραμματίζουν νέα συνέλευση για να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων. Πάντως, η προετοιμασία για τις πρυτανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την επόμενη Παρασκευή, ενδέχεται να οδηγήσει τους φοιτητές σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους.

«Αγαστή συνεργασία»