ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι των «15» η βρετανική συμβιβαστική πρόταση για ευρωάμυνα

Ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα συνέλθει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, θα τεθεί η αγγλοαμερικανική συμβιβαστική πρόταση για την απεμπλοκή του ζητήματος της τουρκικής άρνησης να επιτρέψει χρήση ΝΑΤΟϊκών μέσων από το υπό εκκόλαψιν ευρωπαϊκό εκστρατευτικό σώμα.

Ως γνωστόν, η πρόταση περιλαμβάνει σειρά πολύπλοκων διατυπώσεων, με δύο κύρια χαρακτηριστικά: μια δημιουργική ασάφεια γύρω από τον ακριβή βαθμό, την ισορροπία συνεννόησης-συναπόφασης με την Τουρκία που θα περιλαμβάνει η διαδικασία λήψης αποφάσεων και, κυρίως, μία πρόνοια για ουσιαστικό αποκλεισμό του «περίγυρου» της Τουρκίας, Αιγαίου και Κύπρου μη εξαιρουμένων, από το πεδίο δράσης της υπό σύστασιν ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Οπως κατέστησαν χθες σαφές έγκυρες κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η αγγλοαμερικανική μεσολαβητική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης με την Αθήνα και φυσικά, η πρόταση του Λονδίνου ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης.

Στο παράδοξο διπλωματικό παίγνιο που έχει στηθεί γύρω από την πρόταση, η ομοφωνία στις Βρυξέλλες είναι πως ουσιαστικά το σύνολο των Ευρωπαίων αποδέχεται την αγγλοαμερικανική πρόταση, κάτι που εν πολλοίς δημιουργεί ένα σκηνικό απομόνωσης για την Αθήνα τη Δευτέρα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπομνησθεί οι Τούρκοι έχουν κατά τρόπο αρκούντως σαφή μεν, ανεπίσημο δε, απορρίψει το σχέδιο, όχι τόσο ως προς το περιεχόμενό του, τονίζουν διπλωματικές πηγές, αλλά ως προς τον βαθμό στον οποίο θα είναι δεσμευτικές οι προτεινόμενες λύσεις. Ωστόσο, επίσημη απάντηση από την Αγκυρα δεν έχει δοθεί και το όλο θέμα θα τεθεί μεθαύριο στους 15 υπουργούς Εξωτερικών, όπου και θα αποδειχθεί ποιος πράγματι είναι ο βαθμός υποστήριξης της οποίας χαίρει η πρόταση από κάθε έναν από τους «15». Ομως, αν στην πράξη πολύ δύσκολα θα βρεθεί τη Δευτέρα οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η τουρκική εμμονή, η κατάσταση περιπλέκεται για την Αθήνα, καθώς ο Ισμαήλ Τζεμ αφήνει να εννοηθεί ότι αν κάποιος καταρρίψει την όλη πρόταση, αυτή θα είναι η Ελλάδα.

Ετσι, στην ουσία επιστρέφει το «μπαλάκι» στην Αθήνα, υποχρεώνοντάς την να έλθει σε σύγκρουση με τους 14 εταίρους της, εάν όχι μεθαύριο, σε κάποια άλλη στιγμή. Τούτο δε για ένα θέμα το οποίο η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να κρατήσει σε κοινοτικό επίπεδο και να μην επιτρέψει να μεταβληθεί σε μία επιπλέον ελληνοτουρκική και εν τέλει ευρωελληνική διαφορά.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε διά της σιωπής στην ύπαρξη εσωτερικού έγγράφου: