ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λάθος συναγερμός» στο ΓΕΝ

Το… φάντασμα των Ιμίων, και για την ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο είχε μεθοδεύσει η Αγκυρα την κρίση του Ιανουαρίου του 1996, σκίασε για λίγο χθες το πρωί το Γενικό Επιτελείο. Αιτία, πληροφορίες που έφτασαν στους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού και έκαναν λόγο για προσάραξη τουρκικού πολεμικού σκάφους σε βραχονησίδα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αστυπάλαιας. Οι πληροφορίες, που προήλθαν από ψαράδες της Καλύμνου, σε συνδυασμό με την εμπειρία των Ιμίων, την υπόθεση του «Πίρι Ρέις» και τη μεγάλη αεροναυτική τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρο το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, προκάλεσαν συναγερμό στο ΓΕΝ. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός για την εξακρίβωση των πληροφοριών, οι οποίες όμως γρήγορα αποδείθηκε ότι ήταν λανθασμένες.

Η… προσάραξη

Συγκεκριμένα λιγο πριν από τις 10 π.μ. ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού «Λειβαδιώτισσα», νηολογίου Καλύμνου, μετέδωσε από τον ασύρματο VHF ότι τουρκικό σκάφος πλησίασε επικίνδυνα το δικό του, ενώ έπλεε νοτίως της Αστυπάλαιας. Η μετάδοση αυτή μετετράπη από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σε προσάραξη στη βραχονησίδα Κούνουπας και άρχισε αμέσως ένας αγώνας δρόμου. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΓΕΝ έδωσε εντολή σε αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρ-3, που εκτελούσε περιπολία, να σπεύσει στην περιοχή. Από την έρευνα όμως προέκυψε ότι δεν υπήρχε κανένας εχθρικός στόχος στην Αστυπάλαια.

Το Λιμενικό

Στη συνέχεια ανέλαβε δράση το Λιμενικό, το οποίο εντόπισε τον ψαρά. Στις εξηγήσεις που έδωσε μεγάλωσε την… απόσταση από την οποία πέρασε το πολεμικό σκάφος και διευκρίνισε ότι το αλιευτικό του έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αστυπάλαια και τη νησίδα Σύρνα, που απέχουν μεταξύ τους 16 μίλια. Από την περαιτέρω έρευνα ανέκυψε ότι το περί ου ο λόγος πλοίο επρόκειτο για την πυραυλάκατο «Καλκάν», με τα διακριτικά Ρ-331, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, δεν έκανε καμία παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Με την ίδια ανακοίνωση διαψεύδονταν και οι πληροφορίες περί προσάραξης της πυραυλακάτου.

Στην περιοχή πάντως μεταξύ Σκύρου – Χίου και Καρπάθου, πλέουν τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 20 μεγάλες μονάδες του τουρκικού Π.Ν., στο πλαίσιο της άσκησης, οι οποίες από αύριο θα κετευθυνθούν ανατολικά της Ρόδου.