ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ

Με την «επιστροφή» στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου συνοδεύεται η αριστερόστροφη τροχιά την οποία ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός K. Σημίτης, προκειμένου να συσπειρώσει το τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Εκδηλώσεις

Κατόπιν σχετικών εντολών του κ. Σημίτη, οι φετινές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένες. Ενώ, προκειμένου να κατευναστεί η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε να «υιοθετηθεί» από το ΠΑΣΟΚ και να τοιχοκολληθεί σε ολόκληρη τη χώρα η αφίσα με τον ιδρυτή του κόμματος και το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα», που έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους της Αθήνας με πρωτοβουλία του μέλους της Κ.Ε. κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος ασκεί σε σταθερή βάση οξεία κριτική στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, εν όψει της συμπλήρωσης πέντε ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, το Συντονιστικό της Εκτελεστικής Γραμματείας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε στις 2 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» να πραγματοποιήσει μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση, παρουσία και του πρωθυπουργού K. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ορισμένα ανέκδοτα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου από την περίοδο της δικτατορίας.

Μνημόσυνο

Νωρίτερα, στις 23 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στο Α’ Νεκροταφείο, το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι κοινό με την οικογένεια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται, τέλος, ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού παρών ήταν και ο κ. Θ. Πάγκαλος, μια συνάντηση του οποίου με τον κ. Σημίτη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στάδιο της προετοιμασίας.

Πάντως, τα «ανοίγματα» του κ. Σημίτη στο «άλλο» ΠΑΣΟΚ δεν φαίνονται ικανά να αντιστρέψουν το κλίμα, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές εκτιμούσαν πως ο πρωθυπουργός απώλεσε τα κέρδη που είχε αποκομίσει στην προηγούμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, η οποία είχε τότε ως αντικείμενο το Ασφαλιστικό, καθώς επέμεινε σε μια στείρα παράθεση αριθμών και απέτυχε να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα του κυβερνητικού έργου.

Πολιτικές πρωτοβουλίες

Ως εκ τούτου, χθες στη Χαριλάου Τρικούπη και στη Βουλή ακούγονταν και πάλι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σημίτης θα πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση, περιλαμβανομένου του ανασχηματισμού της κυβέρνησης σε σύντομο χρόνο. Ομως οι εκτιμήσεις αυτές δεν αποτυπώθηκαν στον πολιτικό διάλογο, καθώς μέσω κύκλων του ο κ. Σημίτης είχε ήδη από προχθές διαμηνύσει τη δυσφορία του για τις «παραινέσεις» υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Μάλιστα, ο κ. Ρέππας επανήλθε χθες, σημειώνοντας πως «αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα θέμα για το οποίο τον λόγο, από αρχής μέχρι τέλους, έχει ο πρωθυπουργός και μόνον αυτός, θα πρέπει να θεωρήσουν ότι δεν τους απασχολεί». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σκανδαλίδης, που δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ότι «είναι καιρός να αφήσουμε τον πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του και να μην ανακινούμε θέματα που, ούτως ή άλλως, είναι από αυτά που γίνονται χωρίς να ανακοινώνονται νωρίτερα. Το πολύ το Κύριε Ελέησον το βαριέται και ο παπάς».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις δημοτικές εκλογές θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα, το απόγευμα της πρώτης ημέρας, θα οργανωθεί εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» και κεντρικούς ομιλητές τον κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ι. Βεντρίν.

Στις 2 Ιουλίου επαναλαμβάνονται, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις των μαθητών των τριών Ενιαίων Λυκείου Ζακύνθου. Η διαδικασία θα ισχύσει μόνο για τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές εξετάσθηκαν το προηγούμενο Σάββατο και τα γραπτά των οποίων εκλάπησαν. Συγκεκριμένα εκλάπησαν δύο σάκοι που περιείχαν 237 γραπτά μαθητών της Β’ λυκείου που εξετάσθηκαν στην άλγεβρα γενικής παιδείας, 99 γραπτά λατινικών θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ’ λυκείου, 46 γραπτά χημείας θετικής κατεύθυνσης της Γ’ λυκείου, 65 γραπτά του μαθήματος αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και 2 γραπτά της ηλεκτρολογίας τεχνολογικής κατεύθυνσης της Γ’ λυκείου.