ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λαλιώτης έφυγε και άφησε στη Ν.Δ. την επεξεργασία

Η χθεσινή πρωινή σύσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή με τους στενούς του συνεργάτες στη Ρηγίλλης περιελάμβανε τα συμπεράσματα της προχθεσινής αντιπαράθεσής του με τον πρωθυπουργό -εξαιρετικά θετικά για τη Ν.Δ. τα χαρακτήρισαν άπαντες- και μία εντολή: «Μακριά από την πόλωση. Ας χορέψουν ροκ μόνοι τους. Πρέπει να καταδειχθεί από εδώ και πέρα η ανικανότητα της κυβέρνησης και η δική μας υπευθυνότητα. Είμαστε η αυριανή κυβέρνηση της χώρας, επομένως κάθε μας κουβέντα πρέπει να είναι προσεγμένη, γιατί αποτελεί δέσμευση». Λίγη ώρα αργότερα, στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΠΕΧΩΔΕ για τη συνένωση των εργοληπτικών εταιρειών. Στην αίθουσα παρίσταται ο υπουργός κ. Κώστας Λαλιώτης, εμπνευστής του «σκληρού ροκ». Κάθεται στα βουλευτικά έδρανα, όταν ανοίγει η πόρτα και εισέρχεται στην αίθουσα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίον κατά δήλωσή του ο κ. Λαλιώτης εδώ και καιρό ανέμενε ώστε να «του τα πει δημόσια». «Κύριε πρόεδρε, θα παρέμβετε;», ρωτήσαμε τον επίτιμο. «Εξαρτάται από την πορεία της συζήτησης», απάντησε. Κι ενώ άπαντες αναμένουν τη θρυλούμενη εδώ και καιρό αντιπαράθεση των δύο ανδρών, ο Κώστας Λαλιώτης αποχωρεί…

Ο επίτιμος

Ο επίτιμος ζητεί τον λόγο και τον λαμβάνει: «Τιμώ το ήθος του συγκεκριμένου υφυπουργού κ. Αλευρά, θα ευχόμουν να ίσχυε το ίδιο και για τον απόντα, ευτυχώς, σήμερα υπουργό», το πρώτο χτύπημα του κ. Μητσοτάκη. «Ο σκοπός μας δεν είναι να καεί η Ελλάδα για να έρθει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, γι’ αυτό και θα κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις για το νομοσχέδιο μήπως και η κυβέρνηση τις εισακούσει. Είναι μοιραίο να έρθει η Ν.Δ. στην εξουσία. Είναι η φορά των πραγμάτων. Εμείς όμως δεν θέλουμε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Θέλουμε να προλάβουμε την Ελλάδα ζωντανή», ήταν το δεύτερο χτύπημα του επιτίμου, με πολλούς αποδέκτες.

Συγκεκριμένες προτάσεις

Ακολουθεί ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος: «Εμείς κύριοι βουλευτές θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις στα άρθρα, με την ελπίδα να εισακουστούμε. Δεν είμαστε μηδενιστές, όπως σας αποδείξαμε πρόσφατα με το νόμο για την τρομοκρατία, όπου αν δεν υπήρχε η Ν.Δ. δεν θα ψηφιζόταν. Κάνετε λάθος όμως, γι’ αυτό διορθώστε το». Ακολουθούν κατά σειράν οι παρεμβάσεις των βουλευτών κ.κ. Κορκολόπουλου, Τσιπλάκου, Ελσας Παπαδημητρίου, Μπέζα, Λέγκα και του τομεάρχη κ. Τσιτουρίδη. Κοινό χαρακτηριστικό τους: άπαντες της Ν.Δ.!

Ούτε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για μία ακόμη φορά σε νομοσχέδιο του ΠΕΧΩΔΕ αλλά και συνολικά της κυβέρνησης εσχάτως, δεν ζητεί τον λόγο για να πει «καλή κουβέντα», πλην βεβαίως του εισηγητή κ. Λουκάκη!

Ο δε υφυπουργός κ. Αλευράς ένδεκα φορές -μετρημένες ζήτησε τη συναίνεση και την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τη Ν.Δ., παραδέχθηκε καθυστερήσεις, έδειξε προβληματισμένος, δεν σχολίασε καν την μόνιμη επωδό των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η Ν.Δ. είναι η αυριανή κυβέρνηση, μην της κληρονομήσετε χάος».

Αυτό ήταν, και χθες, το κλίμα στη Βουλή.

Ερωτήματα για τον πολύπαθο δορυφόρο «Ελλάς – Σατ»

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν ως προς το καθεστώς των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Μεταφορών με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όσον αφορά στον «πολύπαθο» ελληνικό δορυφόρο «Ελλάς – Σατ», ο οποίος έχει εξαγγελθεί εδώ και χρόνια, πλην όμως ακόμη είναι στα χαρτιά. Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Αλ. Βούλγαρης, το υπουργείο βρίσκεται σε «ελεύθερες διαπραγματεύσεις» με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Πλην όμως, η Ν.Δ., διά των κ. Στ. Καλογιάννη και Ν. Γκελεστάθη, εξέφρασε την εξής -εύλογη- απορία: πώς γίνεται το υπουργείο να προχωρεί σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες που μετείχαν στους διεθνείς διαγωνισμούς πέρυσι, οι οποίοι κηρύχθηκαν άγονοι από το υπουργείο! Διότι, αυτό συμβαίνει. Συγκεκριμένα, το υπουργείο προκήρυξε πέρυσι διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος. Το ίδιο συνέβη και με τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό. Και αφού τούτο συνέβη, τώρα διαπραγματεύεται με εταιρείες που μετείχαν στους εν λόγω διαγωνισμούς. Και σα να μην έφθανε αυτό, το υπουργείο διαπραγματεύεται και με άλλη εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον. «Μα πού βασίζεται η κυβέρνηση; Αυτό δεν είναι απευθείας ανάθεση; Πώς και μέχρι πότε δέχεται προσφορές; Σε ποιους νόμους βασίζεται;», ρώτησε ο κ. Καλογιάννης, αλλά έμεινε με την απορία, μιας και ο κ. Βούλγαρης επικαλέστηκε μια Κοινοτική Οδηγία, την οποία δεν είχε πρόχειρη.

– Η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. – Τα εθνικά θέματα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στην παιδεία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.