ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτος του γένους ο Πατριάρχης

Σαφείς υπαινιγμούς κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου άφησε χθες ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, υπερτονίζοντας την πρωτοκαθεδρία του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη έναντι του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Κάθε γένος έχει έναν Πρώτο και ο πρώτος στο ελληνικό γένος είναι ο Πατριάρχης. Δεν είναι ο Βαρθολομαίος. Είναι ο εκάστοτε Πατριάρχης», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Μητροπολίτης Θηβών προέβη σε μία εκτενή ιστορική ανασκόπηση στην πορεία των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας και εν είδει απολογισμού είπε ότι «πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάναμε μια πραξικοπηματική προσπάθεια κάποτε, την οποία ανέχθηκε ο Πατριάρχης».

Η ιστορική αλήθεια

Ο μητροπολίτης Θηβών επιχείρησε να «διευκρινίσει» την ιστορική αλήθεια, εξηγώντας με λεπτομέρεια το διοικητικό «αγκάθι» στις σχέσεις Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας. «Σύμφωνα με την Πράξη του 1912, όλο το κομμάτι της Ελλάδας, που είχε απελευθερωθεί θα συμμετείχε στη διοίκηση, ως ένα σώμα διοικητικό, το οποίο, όμως πνευματικώς θα υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πατριάρχης θα επέμβει σήμερα στη διοίκηση, για να επιβάλει τους δικούς του όρους. Αλλωστε, αυτό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, αποτελεί διεθνή σύμβαση. Δεν κάνουμε πραξικοπήματα μέσα στον χώρο της Εκκλησίας».

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Ιερώνυμος «απαντά» -φωτογραφίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο- σε όσους κατά καιρούς έχουν διατυπώσει τον προβληματισμό τους για την «υπερεξουσία» του Πατριάρχη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτό το «παραμύθι», απλώς θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Περί φεμινισμού

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η τελευταία τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου. Επίθεση εναντίον των επικριτών της Εκκλησίας εξαπέλυσε ο κ. Χριστόδουλος με αφορμή τις θέσεις που έχει διατυπώσει η Ιερά Σύνοδος για τις γυναίκες και το θέμα των εκτρώσεων.

Μιλώντας σε ενοριακή σύναξη, στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γαλάτσι, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα φεμινιστικά κινήματα έχουν ιστορία 100 – 200 ετών αλλά το μεγάλο φεμινιστικό κίνημα είναι η Εκκλησία».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Εκκλησία δεν αρνείται τις ιδιαιτερότητες των δύο φύλων και διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για ισότητα αλλά για ισοτιμία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις διαφορές μεταξύ ορθοδόξων και προτεσταντών, που δεν αποδέχονται την αυθεντία της Εκκλησίας. Μάλιστα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ένα τρένο και ένα αυτοκίνητο. «Εμείς», είπε, «είμαστε το τρένο που βαδίζει πάνω στις ράγες και εάν έχεις εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα μπροστά, θα φτάσει στην Πάτρα, το αυτοκίνητο, όμως που τρέχει σε μία λεωφόρο χωρίς οδηγό, μπορεί να πέσει στον γκρεμό».

Πάντως, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, ο Αρχιεπίσκοπος υπεραμύνθηκε των παραδόσεων της φυλής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.