ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υστατη έκκληση από «μαραθωνομάχους»

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου στον ιστορικό Μαραθώνα με την (εκ νέου) παρέμβαση του προέδρου του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, καθηγητή Klaus Fittschen, ο οποίος απηύθυνε ύστατη έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει η χωροθέτηση. Στην ομιλία του χθες, προσκεκλημένος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», το οποίο διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Η νέα μάχη του Μαραθώνα: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, φυσικό περιβάλλον και ιστορική παράδοση», ο κ. Fittschen παρουσίασε φωτογραφίες από τον Μαραθώνα, τονίζοντας ότι τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, κατήγγειλε δε ότι δεν προηγήθηκαν οι απαραίτητες αρχαιολογικές έρευνες, γεγονός που χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη παράλειψη».

Ψήφισμα

Ο κ. Fittschen ανακοίνωσε ότι η Ενωση Ερευνητών Αρχαιότητας στη Γερμανία εξέδωσε ψήφισμα κατά της χωροθέτησης του Κωπηλατοδρομίου στον Μαραθώνα και απέστειλε διαμαρτυρία στον υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι αντιδράσεις αυτές προστίθενται στις ήδη εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών και πολλών άλλων κορυφαίων παγκοσμίων οργανώσεων που απευθύνουν δραματική έκκληση για τη διάσωση του ιστορικού χώρου. Σε ό,τι αφορά την άποψη που διατυπώθηκε προσφάτως από κυβερνητικά χείλη, που θέλει τον χώρο που προορίζεται για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου να ήταν κάποτε θάλασσα, τόσο ο πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου όσο και ο κ. Σπύρος Ιακωβίδης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, αμφισβήτησαν έντονα αυτό το επιχείρημα. Οπως τόνισε ο κ. Ιακωβίδης «οι Πέρσες είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή που σήμερα λέγεται Κάτω Σούλι, ενώ η σύγκρουση μεταξύ των Αθηναίων και των Περσών έγινε μεταξύ του (σημερινού) Τύμβου και το έλους, που τότε ήταν πολύ μεγαλύτερο. Το υπουργείο Πολιτισμού και ο 2004 θέλουν να κατασκευάσουν το Κωπηλατοδρόμιο κόβοντας την πεδιάδα του Μαραθώνος στο σημείο ακριβώς που έγινε η σύγκρουση των δύο στρατών».

Στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής λύσης για τη χωροθέτηση του Κωπηλατοδρομίου, όπως για παράδειγμα στην Υλίκη, αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι δημοσιογράφοι κ. Αντώνης Καρκαγιάννης και κ. Γιώργος Βότσης.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν: Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα, Ασκληπιός Διάγνωση, Βιοδιαγνωστική – Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, Δείκτης Υγείας – Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, Καρδιολογική Ερευνα, Ιατρικό Κέντρο Εδεσσας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Ιατρικό Ινστιτούτο Υψηλής Τεχνολογίας – EUROMEDICA, Διαγνωστικό ΔΕΚΑΤΣΑ, Βιο-Ιατρική – Διαγνωστικό Κέντρο, MEDLAB Ιατρικό Ινστιτούτο, Πρότυπο Διαγνωστικό Κέντρο – Εμπορία και Παραγωγή Ιατρικών Μηχανημάτων, Φαρμακευτικών Ειδών Εκπαίδευση Στελεχών Ιατρικών Μονάδων, Ηλεκτρονική Διάγνωση, Νόμας, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυτταρολόγων, Παθολογοανατόμων, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά.