ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ρίχτερ» στο Μαξίμου για τους σεισμοπαθείς

«Μόνον αυτό μας έλειπε», έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, βλέποντας τα εκτενή ρεπορτάζ στα χθεσινά τηλεοπτικά δελτία για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που αποφάσισε η ΔΕΗ στους σεισμόπληκτους κατοίκους οι οποίοι εξακολουθούν και ζουν σε κοντέινερς. Τα τηλέφωνα άναψαν, οι αρμόδιοι υπουργοί εξαγριώθηκαν και οι πάσης φύσεως αρμόδιοι άκουσαν τα εξ αμάξης. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο πρωθυπουργός αγωνίζεται στη Βουλή να πείσει την κοινή γνώμη για το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης εσείς να κόβετε το ρεύμα στους σεισμόπληκτους για μερικές χιλιάδες δραχμές», έλεγαν και ξανάλεγαν οι του Μαξίμου στους ιθύνοντες της ΔΕΗ και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λίγες ώρες σωρεία ανακοινώσεων απολογητικού χαρακτήρα εκδόθηκαν απ’ όλες τις πλευρές. Και όχι μόνον αυτό η κυβέρνηση έσπευσε χθες το μεσημέρι, διά των αρμοδίων υπουργών, να ανακοινώσει μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 50% και επί 18μηνον για τους σεισμόπληκτους που διαμένουν σε λυόμενα.

Το τιμολόγιο

Είχε προηγηθεί θέατρο παραλόγου. Δεν είναι τυχαίο ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους σεισμόπληκτους είχε μονοπώλησε σχεδόν την χθεσινή ενημέρωση Τύπου που έγινε από τον κ. Τηλ. Χυτήρη. Υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της ΔΕΗ, ο υφυπουργός επικαλέστηκε «την μεγάλη προσφορά της ανώνυμης εταιρείας στους σεισμόπληκτους» η οποία κατά τον ίδιον έχει δαπανήσει περισσότερα από 4 δισ. δρχ. για την ηλεκτροδότηση των λυόμενων κατοικιών. Ο κ. Χυτήρης μάλιστα έκρινε υπερβολικά τα σχετικά δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι η διακοπή του ρεύματος έγινε σε ελάχιστες περιπτώσεις και για όσους κατοίκους ηρνούντο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους επί μήνες, παρά τις διευκολύνσεις που τους παρείχε η εταιρεία.

Δυσμενείς εντυπώσεις

Οπως προέκυψε, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, τα επιχειρήματα του κ. Χυτήρη μάλλον δεν στάθηκαν αρκετά για να ανατραπούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε η ενέργεια της ΔΕΗ και έτσι, εσπευσμένως χθες το μεσημέρι, νεότερη ανακοίνωση εξέδωσαν και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κείμενο που υπογράφεται από τους κ. Χριστοδουλάκη και Δρυ αποφασίστηκε «τα τιμολόγια της ΔΕΗ να έχουν έκπτωση κατά 50% για όσους σεισμόπληκτους διαμένουν σε λυόμενα και η μείωση να ισχύσει από την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος του 2002». Οι υπουργοί, μάλιστα, θεώρησαν σκόπιμο να διευκρινίσουν ότι «η επιπρόσθετη δαπάνη της επιχείρησης θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής».

Το όλο θέμα, ωστόσο, μάλλον δεν θα κλείσει με την συγκεκριμένη κυβερνητική ανακοίνωση, καθώς μετά την ατυχή ενέργεια της ΔΕΗ τους σεισμόπληκτους, «θυμήθηκε» αίφνης και η Νέα Δημοκρατία η οποία με ερώτηση που κατέθεσαν προχθές στην Βουλή 35 βουλευτές της ζητεί να πληροφορηθεί «πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν και μένουν σε λυόμενα», αξιώνοντας παράλληλα την δωρεάν παροχή ρεύματος σε όλους τους σεισμοπαθείς…