ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρακαλώ ελάτε να ψηφίσετε…»

Κωμωδία ή δράμα; Ποιος μπορεί να απαντήσει πλέον για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, στο χώρο του Κοινοβουλίου, μετά τα όσα έλαβαν χώρα και χθες στην -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση της Επιτροπής που συζήτησε και ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις συγχωνεύσεις των κατασκευαστικών εταιρειών. Μια αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας στο επίμαχο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου ήταν η αφορμή για να φανερωθεί σε όλη την έκτασή του το φαινόμενο μιας κυβέρνησης που παρακαλάει να βρει τους βουλευτές της να την στηρίξουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της «K», όταν η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κατέθεσε εγγράφως το αίτημά της για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του άρθρου, στην αίθουσα παρευρίσκοντο περίπου 14 βουλευτές της Ν.Δ. και 4 του ΠΑΣΟΚ: ο προεδρεύων κ. Δ. Αλαμπάνος, η κ. Ροδούλα Ζήση, ο κ. Θ. Κολιοπάνος και ο κ. Στ. Μπένος. Επίσης, και η βουλευτής του ΣΥΝ κ. Ασημίνα Ξηροτύρη. Ο κ. Δημήτρης Αλαμπάνος, με την εμπειρία που διαθέτει, άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έτσι όπως κυλούσε η συνεδρίαση, η μόνη λύση για να μην κατεψηφίζετο η διάταξη ήταν είτε ο παριστάμενος κ. Αλευράς να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσής του είτε να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Τα χαρτάκια Αλαμπάνου

Μιας όμως και ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης – Ν.Δ. είχε αρχίσει να ανάβει, ο κ. Αλαμπάνος στέλνει το πρώτο «χαρτάκι» στον υφυπουργό, με το οποίο του επισημαίνει ότι «το ζητούμενο είναι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο». Ο υφυπουργός δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα. Και όταν σε κάποια στιγμή η κ. Ξηροτύρη του καταλογίζει πως «νομοθετεί υπέρ των μεγάλων Ομίλων», φέρεται να είπε πως «εμείς νομοθετούμε για τους μεγάλους Ομίλους, η αντιπολίτευση νομοθετεί για όσες εταιρείες έχουν πρόβλημα γιατί δεν είναι ανταγωνιστικές στο νέο καθεστώς».

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως όλοι οι παριστάμενοι στην αίθουσα αυτό αντελήφθησαν να είπε, ο ίδιος ο κ. Αλευράς το διέψευσε στην «K», λέγοντας πως παρερμηνεύθηκε το νόημα των φράσεών του.

Ωστόσο, οι βουλευτές άλλα κατάλαβαν και αντέδρασαν άμεσα: η κ. Ξηροτύρη δήλωσε πως θίγεται από τους υπαινιγμούς του υφυπουργού, ενώ η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα διά του κ. Σάββα Τσιτουρίδη και του κ. Στ. Δήμα απαντώντας ότι «η Ν.Δ. νομοθετεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και για κανέναν εργολάβο». Ακολούθησε πανδαιμόνιο αντεγκλήσεων, οπότε ο κ. Αλαμπάνος στέλνει το δεύτερο «χαρτάκι» προς τον υφυπουργό, με το ίδιο νόημα: «ήρεμα, να ψηφιστεί το άρθρο».

Δεν εισακούεται, στο γενικό πανδαιμόνιο και στέλνει και το τρίτο «χαρτάκι» – μήνυμα απόγνωσης: αν δεν πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, χάνεται η επικείμενη ψηφοφορία και το άρθρο καταψηφίζεται!

Η διακοπή

Οταν η συζήτηση τείνει προς το τέλος της και επίκειται η ώρα της ψηφοφορίας, «έντρομος» ο κ. Αλαμπάνος διαπιστώνει ότι οι παρόντες είναι όσοι προβλέπει ο Κανονισμός και με αυτά τα δεδομένα το άρθρο καταψηφίζεται.

Ετσι ενημερώνει τον κ. Κοσμά Σφυρίου, ο οποίος με τη σειρά του στέλνει το «μήνυμα» προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παρίστανται στην αίθουσα της Επιτροπής, να αποχωρήσουν άμεσα ώστε, όταν θα αρχίσει η ψηφοφορία, να διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας και να υπάρξει διακοπή της συνεδρίασης μέχρις ότου το ΠΑΣΟΚ μαζέψει τους βουλευτές του!!!

Εκπληκτοι, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν έξω από την αίθουσα, βλέπουν να ανοίγει η πόρτα και να αποχωρούν οι κ.κ. Κολιοπάνος και Μπένος. «Τι έγινε, πού πάτε;», ρωτήσαμε. «Πού να πάμε…», ήταν η απάντηση. Στην αίθουσα παρέμεινε μόνη η κ. Ροδούλα Ζήση, την οποία προέτρεψαν να αποχωρήσει οι… βουλευτές της ΝΔ! «Βρε Ροδούλα, φύγε κι εσύ να μην εκτεθείς, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει απαρτία…», της είπαν, όπερ και εγένετο.

Η πεντάλεπτη διακοπή κράτησε… μία ώρα, στην οποία συνέβησαν τα εξής ωραία: όποιος ατυχής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πέρναγε έστω κι απέξω από τη Βουλή εκλήθη να μπει στην Επιτροπή, έγιναν εννέα αντικαταστάσεις, η Ν.Δ. αποχώρησε καταγγέλλοντας την διαδικασία, κι έτσι το ν/σ υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Η εικόνα του γιατρού κ. Δ. Κρεμαστινού να ερωτά με τον υπάλληλο τον κ. Σφυρίου «να μπώ ή να μην μπω», της Βυζαντινολόγου κ. Λαΐου, των κ.κ. Ματζαπετάκη, Χρυσανθακόπουλου, Σπηλιόπουλου, Βαθειά, της κ. Θωμά, των κ. Θωμά, Λεβογιάννη που… δεν ήξεραν, φυσικά, τι άρθρο υπερψήφιζαν, ήταν αλησμόνητη.

Ενα λεωφορείο ίσον 50 αυτοκίνητα