ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασυγκίνητος ο κ. υφυπουργός

Την ειρωνεία μέχρι και του προεδρεύοντος της Βουλής κ. K. Γείτονα συνάντησε η «αφ’ υψηλού» απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αλ. Καλαφάτη σε ερώτηση για το θλιβερό θέμα που ανέκυψε με τον θάνατο καρδιοπαθούς γυναίκας στα κοντέινερς των σεισμοπλήκτων, γεγονός που κατά σύμπτωση οδήγησε την επόμενη ημέρα τη ΔΕΗ να ανακοινώσει επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος με 50% ανά οικίσκο.

Το θέμα που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκος ήταν βεβαίως φορτισμένο από πολιτική εκμετάλλευση, όμως ο υφυπουργός, αντί να εκφράσει απλώς τη λύπη του για το θάνατο και να ανακοινώσει τα μέτρα μίλησε για «εξοργιστική υπερβολή σε σχέση με τα πάρα πολλά που έχουμε ήδη κάνει ως κυβέρνηση, αλλά και ως ΔΕΗ. Ο κ. Καλαφάτης είπε ότι η ΔΕΗ ηλεκτροδότησε δωρεάν και τις παροχές στους καταυλισμούς, διέγραψε χρέη και ουδέποτε έκοψε το ρεύμα ανεξαρτήτως χρεών.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλλάκος τόνισε ότι ενώ ολοκληρώνεται μετά δύο χρόνια η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αποκαταστάσεις ή επιδιορθώσεις δεν έχει υποβληθεί αίτηση ούτε από το 1/3 των πληγέντων λόγω οικονομικής ανέχειας, ενώ υποστήριξε αντιθέτως ότι έγιναν προσπάθειες διακοπής του ρεύματος κατά το παρελθόν.

Η ανταπάντηση του υφυπουργού ήταν οργισμένη κι αν και είχε στοιχεία αληθείας κατέστησαν προκλητικά τα λεχθέντα: «Το ότι ένας τραγικός θάνατος γίνεται αντικείμενο πολιτικής εμπορίας και ξέφρενου λαϊκισμού και εκμετάλλευσης, να μη πληρώνουμε τη ΔΕΗ, με εξοργίζει ως απλό πολίτη και όχι ως υπουργό. Γιατί να μην είναι όλα δωρεάν στους σεισμόπληκτους; Γιατί όχι δωρεάν οι συγκοινωνίες, τα εισιτήρια. Να μη χαρακτηρίσω την εκμετάλλευση με μία φράση. K. Γείτονας (προεδρεύων): «Δεν χρειάζονται μεγάλες κουβέντες σ’ αυτά τα θέματα κ. υπουργέ, καλά κάνατε και δεν είπατε τη φράση».

– «Κατά το χρόνο έκδοσης των προσβαλλόμενων αποφάσεων δεν υπήρχε καμμία ένδειξη ως προς την εξειδίκευση των κριτηρίων, βάσει των οποίων έγινε η επιλογή των 28 αδειοδοτηθέντων σταθμών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν υπήρχαν όμως κυρίως ούτε οι λόγοι για τους οποίους θεώρησε το ΕΣΡ ότι τα προβλεπόμενα κριτήρια πληρούνται από τους 28 σταθμούς που αδειοδοτήθηκαν και όχι από τους υπόλοιπους σταθμούς οι οποίοι λειτουργούσαν νομίμως δυνάμει του νόμου 2778/1999. Και μπορεί από τα πρακτικά του ΕΣΡ να προκύπτουν οι ελλείψεις των σταθμών που δεν τους δόθηκε άδεια λειτουργίας αλλά τα πρακτικά αυτά περιήλθαν σε γνώση του υπουργού Τύπου, μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεών του που προσβάλλονται με τις προσφυγές».